Yakalama kararı

Yakalama kararı nedir:

Yakalama kararı : Yakalama kararı, soruşturma veya kovuşturma aşamasında ifadesine başvurulmak üzere çağırılan, ancak gelmeyen veya bir şekilde kendisine ulaşılamayan sanık/şüpheli hakkında, ifadesinin alınması için görüldüğü yerde zorla alıkonularak hakim/savcı önüne çıkarılması için çıkarılan karardır.

Yakalama kararı ikinci olarak ta, hakkında verilmiş bir hükmün/cezanın infazı için çağrılan (veya belli bir sürenin üzerindeki cezalar için örn:2 yıl) kendiliğinden çıkarılan, cezasının infazı için cezaevine teslimine yönelik alıkonulması için verilen karardır.

Yakalama nedir:

Hakkınızda verilmiş bir ceza hükmü varsa, size bir miktar hapis cezası aldığınızı ve gelerek cezaevine sevk için teslim olmanız gerektiğini bildiren çağrı kağıdına rağmen teslim olmamışsanız kolluk kuvvetlerine sizi gördüğü yerde zorla yakalanmanız için yetki veren karardır. Diğer bir şekli de ifadeniz alınmasına yönelik çıkarılan davetiyelere rağmen gelmemeniz veya bulunamadığınızda çıkarılır.

Yakalama emri nedir:

Yakalama emri kolluğa bir bir kağıt halinde gönderilen içinde ismi ve diğer bilgileri yazılı kişinin görüldüğü yerde yakalanmasına ilişkin emirdir.

Gıyabi tevkif nedir:

Gıyabi tevkif müzekkeresi eski türkçe anlamı yakalama emri müzekkeresidir. Yani yeni CMK ile Gıyabi tevkif , yakalama emri’ne çevrilmiştir.

Yakalama emrini kim düzenler : Yakalama emrini ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı veya Mahkeme düzenler. İnfaz için çıkarılan yakalama emirlerini Cumhuriyet Savcılığı, ifadesinin alınmasına yönelik yakalama emirlerini ise mahkeme düzenler.

Yakalama emri kim verir :

Yakalama emri Cumhuriyet Savcısı veya Mahkeme hakimi verir.

Yakalama kararı nereden öğrenilir : Yakalama kararı verilmesine yönelik kolluk kuvvetine (suçun işlendiği yer kolluk kuvveti) gönderilir ve buraca GBT KİHBİ kayıtlarına girer. Kolluğun yaptığı gbt sorgulaması sonucu öğrenilir. Diğer bir taraftan herhangi bir Cumhuriyet Savcılığı yakalama bürosuna gidilerek sorgulatılabilir. Ancak bu sorgulamalarda hakkınızda yakalama emri olduğu tespit edilirse sizi artık salıvermez, gereği için sevk işleminizi yaparlar.

Yakalama emrinin infazı ne demek :

Yakalama emri ifadenizin alınmasına yönelik çıkarılmış ise ifadenizin alınması ile infaz edilmiş demektir. Hapis cezası için çıkarılmış ise, cezaevine girdiğinizde infaz edilmiş demektir.

Yakalama emri yakalama kararı iki türlü verilir, birisi hakkınızda verilen bir hapis cezasının infazı, diğeri ise ifadenizin alınmasına yönelik olabilir.

Yakalama emri zorla getirme farkı : Zorla getirme kararı genellikle bir gün önce kollukça telefonla bilgi verilerek veya eve giderek kişinin mahkemede veya savcılıkta hazır edilmesidir. Daha yumuşak diye tabir edilebilecek müzekkere türüdür. Kişi telefonla aranır veya evine kolluk vasıtasıyla gidilerek bir sonraki günki duruşmaya veya ifadeye gitmenizi size tebliğ ederler. Herhangi bir GBT kaydına vs giriş yapılmaz. Evde yok iseniz tutanak tutularak mahkemeye veya savcılığa gönderilir.

Yakalama emri nasıl kaldırılır :

Yakalama emri ilgili kişinin ifadesi alınınca veya infazı için yakalanınca otomatikman kalkar.

Yakalama emri ne kadar sürede çıkar : Hakkında verilen bir hüküm kesinleşmiş ise ve CMK’da belirtilen sürenin üzerinde bir hapis cezası ise, bu kararın savcılığa gönderilmesi ile birlikte direk yakalama emri çıkar. Belli bir sürenin altında hapis cezası var ise (örn. 2 yıl) öncelikle 10 gün içinde teslim olması için davetname çıkarılır. Bu davetname tebliğ edilmesine müteakip 10 gün içinde gelmez ise yakalama emri çıkarılır.

Diğer taraftan ifade alınmasına yönelik ise; davetiye tebliği çıkarılıp, ilgili tarihte ifadeye gelmez ise genelde tekrar çıkarılır, gelmemekte ısrar eden kişi hakkında derhal çıkarılır.

Yakalama emri kaç ay sürer : ( Yakalama kararı kaç ay sürer)

İlgili suçun veya dosyanın zamanaşımı tarihine kadar devam eder.

Gıyabi tutuklama : Bu da yakalamanın diğer adıdır.

Gıyabi tutuklama kararı nedir :

Gıyabi tutuklama nedir ? Gıyabi tevkif nedir? Sorularının cevabı yakalama emridir. Bunlar eski isimleridir.

Gıyabi tutuklama mümkün mü : Mümkündür, yukarıda saydığımız bütün açıklamalar bunu izah etmektedir.

İfadesinin alınmasına yönelik yakalama : İfadesi alınmak üzere yakalama , yukarıda da belirtiğimiz gibi bu yakalama türünde kişinin daha önce hakkında açılan bir dosyadan ifadesi alınır ve serbest bırakılır.

İfadesi alınan kişi hangi durumlarda gözaltına alınır : Cumhuriyet Başsavcılığı kararı ile ilgili delillerin toplatılması amacıyla olabilir.

İfadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı, ifadesi alınıp serbest bırakıldı durumları gıyabi tevkif sonucunda oluşmaktadır.

İfadesi alınamayan sanık hakkında gıyabi tevkif müzekkeresi düzenlenir.

İfadesi alınmak ne demek : ifadesi alınmak kişinin bir olayla ilgili görgü, bilgi, şikayet veya savunmasının alınması demektir.

ifadenin alındığı yer : Genelde kolluk kuvvetinde, mahkemede veya Cumhuriyet Savcılığında kalem odalarında veya makam odalarında alınır.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir