Adli yardım

Adli yardım; Eğer bir davada tarafsanız ve maddi gücünüz avukat tutmaya veya dava harç ve diğer masraflarını karşılamaya elverişli değil ise, dava masraflarının veya harçlarından istisna tutulmanız ve size baro tarafından ücretsiz olarak bir avukat görevlendirilmesi işlemine adli yardım denir.

Hukuk devletinin bir gereği olarak adil yargılanmak herkesin hakkıdır.

Adli yardımdan kim faydalanabilir?

Yargılama giderlerini veya takip giderlerini ödeme maddi gücü olmayan kişiler başvurmaları durumunda, başvurularının doğruluğunun araştırma sonucunda tespiti halende adli olarak yardımdan faydalanırlar.

Hangi davalarda adli yardım alınabilir?

Adli yardım hukuk mahkemelerinde ve idari yargı mahkemelerinde açılan davalar için öngörülmüştür. Ceza davalarında durum farklıdır.

Ceza davalarında adli yardım.

Ceza davalarında genel itibariyle adli olarak yardımdan faydalanılmaz. Ancak bazı suçların üst sınırlarının belli miktarları geçen hapis cezalarında avukat bulundurulması zorunlu olduğundan ücreti daha sonra haksız çıkan taraftan alınmak üzere baro tarafından bir avukat görevlendirilir. Yine aynı şekilde yaşı küçük olan mağdur veya Suça Sürüklenen çocuklar için barodan ücretsiz olarak avukat görevlendirilir. Bir başka nedeni de sağır ve dilsizlik. Eğer ceza davasının taraflarından birisi sağır yada dilsiz ise yine baro tarafından müdafi görevlendirilmesi istenilir.

Adli yardım talebi nasıl yapılır?

Adli yardım talebinizi yargılamanın yapacağı mahkemeye belirtmek durumundasınız. Eğer konu icra takibi ise ilgili icra müdürlüğünün bulunduğu yerdeki icra mahkemesine talepte bulunmanız gerekir. Eğer yardım talebiniz temyiz talebine ilişkin ise başvurunuzu Bölge Adliye Mahkemesine veya Yargıtay’a yapmalısınız. Bu durumda başvuru yaptığınız mahkemeler yardım talebinizin kabul edilebilir olup olmadığı konusunda bir karar vereceklerdir. Bu kararın duruşmalı olarak yapılmasını da isteyebilirsiniz. Adli olarak yardım talebiniz reddedildiğinde, bir müddet sonra maddi durumunuzun zayıfladığına dayanarak yeniden talepte bulunabilirsiniz. Eğer yardım talebiniz kabul edilirse mahkemelerde alınan harç avans ve yargılama giderlerini kısmen veya tamamen ödemezsiniz.

Ücretsiz avukat atanması için ne yapmalıyım?

Avukat tutamayacak derecede maddi durumunuz yok ise avukat ücretinin dava sonuçlanıncaya kadar kamu tarafından karşılanması için talepte bulunabilirsiniz. Başvurunuzu baro başkanlıklarına yapmanız gerekmektedir.

Baro nedir?

Avukatların genel meslek örgütüdür. 30 kişiden fazla avukatın bulunduğu her ilde baro başkanlığı vardır. Belirli miktarda avukat bulunan her ilçede ise baro temsilciliği olur.

Baro nerededir?

Baroların telefon numaralarına BURAYI TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz. İlgili baroyu arayarak adresi isteyiniz. 

Ödenmeyen harçlar ve giderler ve avukatlık ücretleri daha sonra alınır mı?

Adli olarak yardımdan faydalandığınızdan dolayı sizden alınmayan harç, masraf ve giderler, bunu haksız olarak yapmış olduğunuzun tespiti halinde sizden tahsil edilir. Ayrıca Ceza Mahkemelerinde zorunluluk dolayısıyla tarafınıza atanan avukatın ücreti de, dava sonunda haksız çıkmanız durumunda sizden tahsil edilir.

Daha fazla bilgi için adli konularda yazılan makalelerimizi, sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Konu ile ilgili veya diğer adli konularla ilgili sorularınızı sitemize veya daha aktif olan forum bölümümüze sorabilirsiniz.

Makalemizle ilgili videomuzu izleyebilirsiniz. Destek için abone olmayı unutmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir