Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru:

Bireysel başvurumu hangi tarihten itibaren kesinleşen kararlar için yapabilirim?

Anayasa Mahkemesi 23 Eylül 202 tarihinden sonra kesinleşmiş olan kararlar ile ilgili yapılan başvuruları incelemektedir. Bu tarihten önce kesinleşen kararlar için bireysel başvuru yapılamamaktadır.

Bireysel başvurumu nereye yapabilirim?

Anayasa mahkemesine yapılacak bireysel başvuru, bizzat Anayasa Mahkemesine, bulunduğunuz ilin Mahkemesine veya Savcılığına, eğer yurt dışında yaşıyorsanız buradaki konsolosluklara yapılabilmektedir.

Bireysel başvurumu bizzat mı yapmalıyım?

Bireysel başvurular bizzat başvurucu, başvurucunun kanuni temsilcisi ya da avukatı tarafından yapılabilir.

Bireysel başvurumu hangi tarihten itibaren ve kaç gün içinde yapmalıyım?

Bireysel başvuru; Aleyhine başvurulacak mahkeme kararı kesinleştikten itibaren, Başka bir hak arama yolları yoksa 30 gün içinde yapılmalıdır.

Mazeretim sebebiyle süresi içinde başvuruda bulunamadım. Ne yapmalıyım?

Mücbir sebep veya ağır hastalık gibi haklı bir mazeret nedeniyle 30 günlük başvuru süresinin dolması durumunda bu mazeretin ortadan kalktığı tarihten itibaren 15 gün içinde mazerete ilişkin delillerle başvurulabilir.

Bireysel başvuru yapmak için ücret ödemem gerekiyor mu?

Bireysel başvuru harca tabidir. Başvuru ücreti Maliye veznelerine yatırılabilir. Ayrıca başvuru, doğrudan Anayasa Mahkemesine yapılıyorsa aynı anda başvuru ücreti de ödenebilir.

Maddi durumum harcı karşılayamayacak kadar kötü. Ücretsiz başvuru yapabilir miyim?

Başvuru harcını ödeyemeyecek durumdaysanız ve bunu ilgili kurumdan almış olduğunuz fakirlik belgesi gibi maddi durumunuz zayıf olduğunu belgelendirdiğiniz takdirde adli yardım talepli başvuru yapma hakkınız vardır..

Bireysel başvuruma sonradan bilgi, belge eklemek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Başvuruya ilişkin tüm işlemler yazılı olarak bildirilmelidir. İlgili bilgi veya belgelerin Anayasa Mahkemesine doğrudan verilmesi ya da yukarıda belirttiğimiz vasıtalarla iletilmesi lazımdır.

Bireysel başvuru formunda ya da eklerinde eksiklik varsa başvurum reddedilir mi?

Başvurunuzda herhangi bir eksiklik olması halinde 15 gün süre verilmektedir. Bu sürede belirtilen hatalar veya eksek hususlar giderilmezse başvuru, Komisyonlar Başraportörü tarafından idari yönden reddedilir. Bu karara da yine 7 gün içinde itiraz edebilirsiniz. Ancak bu itiraz üzerine verilen karar kesindir.

Kimler bireysel başvuru yapabilir?

Kural olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve bunlara ek olarak Türkiye’nin taraf olduğu protokollerin ortaklaşa güvence altına aldığı temel hak ve özgürlüklerden herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini iddia eden herkes bireysel başvuruda bulunabilir.

Yabancı ülke vatandaşları da bireysel başvuruda bulunabilir mi?

Yabancı ülke vatandaşları bireysel başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Bununla birlikte yabancılar “yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan haklar” ile ilgili -örneğin seçme ve seçilme hakkı gibi- bireysel başvuruda bulunamaz.

Bireysel başvuru formunu nereden temin edebilirim?

Bireysel başvuru formu,

Sitemizin iletişimin bölümünden talep edebilir, Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru noktasından veya Mahkemenin kurumsal internet sayfasından (www.anayasa.gov.tr) temin edilebilir.

Başvuru yaparken kimlik bilgilerimin gizli tutulması mümkün mü?

Başvuru formunda başvurucunun kimliğini gizli tutması mümkün değildir. Ancak başvurucu, Anayasa Mahkemesinden kamuya açık belgelerde kimliğinin gizli tutulması talebinde bulunabilir. Başvurucunun bu talebinin gerekçelerini açıkça belirtmesi gerekir. Bölümler ya da Genel Kurul tarafından başvurucunun kimliğinin gizli tutulması talebi kabul edildiği takdirde Anayasa Mahkemesinin kurumsal internet sayfasında ya da Resmî Gazete’de yayımlanan kararda başvurucunun ad ve soyadının baş harfleri kullanılmaktadır.

İdari ve yargısal başvuru yollarının tüketilmesi ne anlama geliyor?

İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş olan idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmesi anlamına gelir. İhlal iddialarına ilişkin olarak idari başvuru yollarının ve varsa ilk derece mahkemeleri, istinaf mahkemeleri ve temyiz başvuru yollarının tüketilmesinden sonra bireysel başvuruda bulunulabilir.

Başvurumun durumu hakkında tarafıma bilgilendirme yapılıyor mu?

Başvurunun kayda alınmasının ardından başvuru numarasını da belirten bir yazı başvurucuya verilir. Başvuru aşamalarının e-Devlet sistemi üzerinden takip edilmesi mümkündür. Başvurunun incelenmesi sonucu verilen her türlü karar başvurucuya tebliğ edilir.

Bireysel başvuru yaptıktan sonra başvurudan vazgeçebilir miyim?

Bireysel başvurudan vazgeçmek veya feragat etmek mümkündür. Bu durumda düşme kararı verilebilir.

Tedbir kararı ne anlama gelir? Tedbir kararı, başvurucunun yaşamına ya da maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlikenin bulunduğu tespit edildiğinde temel haklarının korunması için verilen karardır. Bu kararın verilmesi durumunda kamu gücü işleminin icra/infaz edilebilirliği tedbiren durdurulmaktadır. Bireysel başvurudan vazgeçmek veya feragat etmek mümkündür. Bu durumda düşme kararı verilebilir.

Başvurum ne zaman karara bağlanır, inceleme için belirli bir süre gerekiyor mu?

Anayasa Mahkemesine bireysel başvurusunun, kabul edilip bir sonuca varılmasında yasal olarak herhangi bir süre belirlenmemiştir. Ancak uygulamada bireysel başvurular, geliş tarihi sırasına göre incelenir. Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru hususu itibarıyla konunun durumuna göre aciliyetini taktir ederek diğer inceleme kriterleri belirleyebilir.

Başvurumun durumu hakkında tarafıma bilgilendirme yapılıyor mu?

Başvurunun kayda alınmasının ardından başvuru numarasını da belirten bir yazı başvurucuya verilir. Başvuru durumu e-Devlet sitesinden izlenebilir. Yapmış olduğunuz müracaatın akıbeti ve bu başvuru ile ilgili verilen kararlar size tebliğe çıkar

Bireysel başvurumla ilgili hangi taleplerde bulunabilirim?

Bireysel başvuruda, ihlalin tespiti ile ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa yeniden yargılama yapılması veya tazminat talep edilebilir.

Konu ile ilgili avukatlar vasıtasıyla bilgi almak için baro ile görüşme sağlayabilirsiniz. Baro telefon numaralarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir