Zorla getirme

Zorla getirme; Hakkındaki bir çağrı kağıdına veya usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya katılmayan veya ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gelmeyen herhangi bir sıfat taşıyan kişi hakkında kolluk kuvveti yardımıyla cebren adli birime getirilmesidir.

Zorla getirme kararı nedir?

İhzar müzekkeresi genellikle sanık ve tanıklar adına çıkarılır. İhsar müzekkeresi işin önemine binaen resen de çıkarılabilir. Usul öncelikle kişiye bir davetiye (çağrı kağıdı) çıkarılmasıdır. Ancak tutuklu işlerde hakim kişiye hiç davetiye çıkmadan da ihzar da çıkarabilir.

İhsar; Aslında eski osmanlıcadan türkçemize kalmış bir kelimedir ve zorla getirme emri ile aynı manaya gelir. Yani türkçesi bu olmuştur.

İhzar da denilebilmektedir. Bu kelimelerin tamamı aynı anlama gelmektedir.

Zorla getirme kararı tanık :

Herhangi bir suçun veya bir hukuki olayın dava edilmesinden sonra hakim-savcı tanık dinleyerek olayı açığa kavuşturmaya çalışır. Eğer sizde böyle bir hukuki olaya tanık olmuşsanız veya en azından tanık olduğunuz düşünülüyorsa olayı anlatmanız için çağırılırsınız. Çağrı üzerine gelmezseniz kolluk kuvvetine duruşma günü veya belli gün veya saatte hazır edilmeniz için yazılan müzekkere ihsar’dır.

Tanık zorla getirme kararı nasıl uygulanır :

Tanıklar için ihzar müzekkeresi öncelikle tanığı mağdur etmeyecek şekilde uygulandığını söyleyebilirim. Kolluk kuvveti (jandarma veya emniyet) kişiyi genellikle telefonla ulaşarak; ulaşamaz ise bizzat adresine giderek duruşma günü hazır olması gerektiğini dikte eder. Kişi de o gün duruşmada hazır olur.

Zorla getirme kararı nasıl uygulanır ?

İhzar müzekkeresi, telefonla veya adresine giderek tanık veya diğer bir tarafa duruşma gününde hazır olması gerektiğini ileterek uygulanır. Ancak kişinin birinci ihsar müzekkeresine rağmen gitmediği anlaşılırsa veya daha önceki uygulamalarıyla bu kişinin hazır olmayacağı kanısına varılırsa kolluk tarafından ilgili duruşma gün ve saatinden öncesinden kişi alınarak duruşmaya bizzat kolluk refakatinde götürülür.

Zorla getirme kararı ile yakalama arasındaki fark :

Bu iki hukuki uygulama arasında çok fark vardır. Yakalama emri’ni daha önce işlemiştik. Yakalama emrinde kişi yakalandığında serbest bırakılmaz. Nezarete alınarak bir sonraki gün veya aynı gün hakim-savcı önüne çıkarılır. İfadesi alınmadan da bırakılmaz. (eğer ifadesi alınmasına yönelik bir yakalama emri ise). Ancak ihzar müzekkeresinde durum daha hafif olduğu için farklıdır.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir