Siber Suçlar Nedir?

Siber suçlar nedir ? Siber ne demektir? Siber kelimesi’nin kelime anlamı: Bilgisayar’a ait veya İnternet’e ait olan, diğer bir anlamı ise sanal gerçeklik’tir.

Siber suç nedir?

Siber suç bir bilgisayar veya bilişim sisteminin güvenliğini hedef alan ve yine bir bilişim sistemi kullanılarak işlenilen suçlardır. Siber suçu normal suçlardan ayıran en önemli özellik bilişim sistemi tarafından işlenebilir olmasıdır. Yani bir suçun siber bir suç olması için bir bilişim sistemi ile işlenmiş olmalıdır.

Bilişim sistemi kullanılarak işlenilen bütün suçlar siber suç mudur?

Hayır. Günümüzde bilişim sistemleri ile bütün suçlar işlenebilir. Örneğin hakaret suçunun bilgisayar veya telefon yoluyla gönderilmesi hakaret suçunu siber suç yapmaz.

Siber suç nasıl oluşur?

Siber suçlar bilgisayar veya bilişim sisteminize rızanız olmadan ve mevzuata aykırı bir şekilde girilmek suretiyle yapılan eylemlerde oluşur.

Siber suçlar nedir? (Siber bilişim suçları)

Siber suçlar Bilişim, elektronik, dijital, bilgisayar ve teknoloji suçlarından oluşur. Ceza Kanunumuzda bilişim suçu olarak anılırlar.

Siber güvenlik nedir?

Bilişim teknolojileri çağında hepimiz çeşitli bilişim teknolojilerini aktif olarak kullanmaktayız. Neredeyse hepimizin cebinde bir akıllı telefon var. Evimizde akıllı televizyonlar ve hayatımızın vazgeçilmezi bilgisayarlar. Teknoloji hayatımıza o kadar entegre olmuş durumda ki, onlarsız hayatımıza devam etmemiz neredeyse düşünülemez. Bu noktada siber güvenliğin önemi ortaya çıkmaktadır. Kullandığımız bilişim cihazlarının kullanımı sırasında kişisel bilgilerinizi ele geçirmek isteyen siber korsanlara karşı korumak, gizliliğini sağlamak siber güvenliğin tanımını oluşturur.

Ne tür siber tehditlerle karşı karşıyayım?

Siber alemde mevut bilişim teknolojilerinizin yazılımlarına giren casus yazılımlar sayesinde kişisel bilgilerinizin alınarak uygunsuz ortamlarda veya rızanız dışında kullanılması şeklinde olabilir.

Siber zorbalık nedir?

Bilişim çağı ile birlikte siber zorbalık terimi diye bir şey ortaya çıkmıştır. Siber zorbalık; siber teknolojiler kullanılarak insanları rahatsız eden, onayları dışında gönderilen mailler, mesajlar ve yine bilişim sistemi ile insanları taciz eden her türlü eylem siber zorbalık olarak tabir edilir. Bir site operatörünün size abone olmadığınız halde gönderdiği reklam mailleri, bir firmanın size onayınız dışında gönderdiği SMS’ler, tanımadığınız insanların mesajlaşma gayretleri, sizi sevmeyen birinin adına düzenlediği bir facebook hesabı bunlara örnek olabilir.

Siber saldırı nedir?

Siber saldırı bir bilişim sistemini çökertmek, zarar vermek, trollemek veya kullanım dışı bırakmak adına yapılan eylemlerin tümüne verilen isimdir. Bir internet sitesine gereğinden fazla trafik çekmek, forumlarına gerçek olmayan isimlerle uygunsuz şeyler yazmak gibi kişilere veya sistemlere karşı işlenilen suçların tümü siber saldırı olarak tabir edilir.

Siber suçlar ihbar iletişim:

Siber suçlarla ilgili bir olayla karşılaştığınızda veya bir suç şüphesi altında olduğunuzda Emniyet Genel müdürlüğünün siber suçlarla mücadele için kurduğu internet sitesinden faydalanabilirsiniz. Bu sitedeki iletişim bölümünden gerekli bildirimlerde bulunabilirsiniz. 

Siber suçlar ihbar hattı: (internet suçları ihbarı)

Siber suçların direk ihbar edilecek bir telefon numarası yoktur. Emniyet Birimlerine fiziki olarak siber suçları ihbarla görevli Emniyet biriminin internet sitesine girerek bilgi alabilir, iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.

Siber yazılımcı nedir?

Siber yazılımcılar siber sistemleri kullanan donanımların işletimi için programlar kodlayarak yapan yazılımcılara verilen isimdir. Siber yazılımcılar son günlerde genellikle casus yazılımcılarla anılır duruma gelmiştir. Ancak her siber yazılımcı casus yazılım üretecek diye bir kaide yoktur. Siber yazılımcıları program yazıcılar olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Siber suç duyurusu: (Siber suçlar şikayet etme)

Siber suç mağduruysanız suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Bunun için bulunduğunuz yere en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına mağduriyetinizi içerir bir dilekçe yazarak başvurmalısınız.

Siber suçlar şikayet dilekçesi:

Forumumuzdaki siber suçlar örnek şikayet dilekçesine  pek yakında sitemizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden yapılan hakaret suçları için buradan makalemize ulaşabilirsiniz.

Siber suçlar cezası:

Siber suçlar Türk Ceza Kanununda belirli başlıklarda düzenlenmiştir. Bunlar:

1-Türk Ceza Kanunun 243 ( Bilişim sistemine girme )

2-Türk Ceza Kanunu 244 (Sistem engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme )

3-Türk Ceza Kanunu 245 ( Banka ve kredi kartını kötüye kullanma)

4- Türk Ceza Kanunu 245-a ( Yasak cihaz veya program kullanma)

TCK’da yukarıda ön görülen cezaları incelemek için BURAYI tıklayabilirsiniz.

Siber suç örnekleri:

Bazı siber suç örnekleri verecek olursak: Bilgisayarınızın sistemine casus yazılım atma yoluyla girerek bilgilerinize erişme, bu bilgileri kullanma, bilgisayar şifrenizi veya sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini alma, Bilgisayarınıza veya telefonunuza casus yazılım atarak sisteminizin bozulmasına neden olma, bilgisayarınızda bulunan bilgileri değiştirme, Banka veya kredi kartı bilgilerinizi alarak kullanma, Yasaklanan herhangi bir programı veya cihazı kullanma.

Suç ile ilgili şikayetçi olmak için makalemizi okuyabilirsiniz.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir