Hukuk Mahkemeleri

Hukuk Mahkemeleri ile ilgili merak ettiğiniz şeyler varsa bu başlıkta bulabilirsiniz.

Asliye Hukuk Mahkemesi nedir ve nerelerde bulunur?

Asliye Hukuk Mahkemeleri özel hukuktan doğan anlaşmazlıklara bakmakla görevli olan mahkememizdir. Bu mahkemelerde bir hakim bulunur ve bütün adliyelerde bu mahkemeden bulunur.

Asliye Hukuk Mahkemesinin görevleri nelerdir?

Asliye Hukuk Mahkemeleri kişilerin mal varlıklarına ve bu mal varlıklarından doğan haklarına dair davalara ve kişilerin kişilik varlıklarına ilişkin davalara bakarlar.

Asliye Hukuk Mahkemesinin baktığı davalar nelerdir?

Örnek verecek olursak tapular ile ilgili davalara (mal varlığı), geçit hakkı davalarına, haksız işgal davalarına ( mal varlığı) alacak davalarına ( mal varlığı), tazminat davalarına, soy bağı ve babalık davalarına (şahıs varlığı) … bakar. Bir davanın Asliye Hukuk Mahkemesinin görevine girip girmediği hususunda şüpheniz varsa mal varlığı veya şahıs varlığına mı ilişkin olduğunu düşününüz.

Boşanma davasına hangi mahkemeler bakar?

Boşanma davalarına kişi hukukuna girdiği için Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi bakar. Aile mahkemesinin bulunduğu yerlerde burası bakar.

Asliye Hukuk Mahkemesinin kararına itiraz edilebilir mi?

Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararları istinaf edilebilir. Bu Mahkemenin vermiş olduğu kararlar eğer duruşma sırasında yüzüne karşı verilmiş ise bu tarihten, eğer duruşma dışında veya tarafların hazır olmadıkları bir duruşmada verilmiş ise bu kararın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde istinaf edebilirler. Bu usül ceza Mahkemelerindeki ile aynıdır. Yani itiraz dilekçesi yazılır, ilgili Mahkeme hakimine itiraz dilekçesi imzalatarak ilgili mahkemenin yazı işleri müdürüne verilir. Ayrıca Asliye Hukuk Mahkemesi vermiş olduğu karardaki değer veya mal varlığı değeri 3110 TL’yi geçmiyor ise bu karara itiraz edilemez.

Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği ara kararlara itiraz edebilir miyim?

Hayır. Asliye Hukuk Mahkemesinin ara kararlarına itiraz edilemez. Ancak son olarak verilecek gerekçeli kararla birlikte bu kararlara itiraz edilebilir.

Asliye Hukuk Mahkemesi kararını temyiz edebilir miyim?

Asliye Hukuk Mahkemesinin kararları temyiz edilebilir. Ancak İstinaftan ziyade kararların temyiz edilebilmesi için kararda geçen mal varlığı değerinin 41.530 Türk lirasını geçmelidir. Bu değeri açmayan miktarlar kesin olduğundan temyiz başvurusu yapamayız. Ayrıca istinaf mahkemesinin ihtiyadi tedbir ve ihtiyati haciz kararlarına da temyiz edemeyiz.

Sulh Hukuk Mahkemesi nedir ve görevleri nelerdir?

Sulh hukuk mahkemeleri de Asliye Hukuk Mahkemeleri gibi genel görevli mahkemelerdendir. Her il merkezinde ve adliye teşkilatı bulunan bütün ilçelerde bulunur. Sulh Hukuk Mahkemesinin yetkisine giren görevler kanunda ayrıca belirlenmiştir. Yani Hukuk Mahkemelerinde Sulh Hukuk mahkemesinin bakacağının bildirilmediği davalara Asliye Hukuk Mahkemesi bakar. Örnek olarak Arabuluculuk kurumu ile ilgili kararlara, Taşınmazların tahliyesi, kira ilişkisi davaları, ortaklığın giderilmesi davaları, zilyetliğin korunması davaları..

Sulh Hukuk Mahkemesinin kararlarına karşı istinaf edebilir miyim?

Sulh Hukuk Mahkemesi kararına karşı istinaf başvurusu yapılabilir. Asliye Hukuk Mahkemesindeki aynı yöntem uygulanarak yapılır ve bu mahkeme de de istina kanun yolu süresi kararın verildiği veya tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 haftadır. Ancak; İstinaf dava değeri 3110 Türk lirasını geçmeyen kararlar aleyhine kullanılamaz, çünkü bu kararlar kesindir.

Diğer hukuk mahkemeleri şunlardır: Asliye Ticaret Mahkemeleri, Tapulama Mahkemeleri, İcra Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, İş mahkemeleri, Tüketici Mahkemeleri, Fikri ve Sınai haklar hukuk mahkemeleri. Bu mahkemelerin görevlerine ileride bu başlıkta değineceğiz.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

8 thoughts on “Hukuk Mahkemeleri

  • Mayıs 27, 2021 tarihinde, saat 11:21 am
    Permalink

    Merhaba arkadaşlar benim iş mahkemem bitti davayı kazandım avukat icra işlemini başlattı fakat dün itibariyle alacagım ücret karşılıgında bankadan teminat ufak bi kısmide nakit yatırmışlar ve bugün bi karar yazılmış aynen böyle.

    KARAR TENSİP TUTANAĞI
    Dosya borçlusu vekilinin dairemizeibraz ettiği “dosya mesnedi mahkeme ilamını tehiri icra talepli istinaf yoluna başvurduğuna dair belge ve tehir icra kararı almak üzere süre talepli dilekçeleri” alınıp dosyasına konulmakla;
    KARAR: Dosya mesnedi karar için istinaf yoluna başvurulduğu Mahkemece teyit edilmiş, teminatın 1.268,86TL’lik kısmı nakit olarak dosyaya depo edilmiş olup, ibraz edilen banka teminat mektubunun 36.000 tl toplamda 37.268.86 tl İcra Hukuk Mahkemesince teminat olarak kabul edilip edilmeyeceğinin sorulmasına, teminatın Mahkemece uygun bulunması halinde;Bölge Adliye Mahkemesinden tehiri icra kararı almak için İİK.nun 36.II.’ye göre dosya İstinaf Mahkemesine gönderilmedi ise dosyanın İstinaf Mahkemesine gönderilme tarihinden, dosya İstinaf Mahkemesine gönderildi ise 27/05/2021 tarihinden geçerli olmak üzere borçlu vekiline 90 gün süre verilmesine, süre boyunca icra takibinin durdurulmasına karar verildi.27/05/2021

    bundan sonraki süreç nedir hakkımı kazandıgım parayı nasıl ve ne zaman alırım bilgi verirseniz çok memnun olurum iyi çalışmalar kolay gelsin

    Yanıtla
  • Mayıs 27, 2021 tarihinde, saat 11:48 am
    Permalink

    Bu dosya bir şekilde istinaf edilmiş. kısmi usulü işlem. icra mahkemeye soracak mahkeme kabul edecek. sonrasında dosya istinafa gidecek. dönünce bozulmamışsa kesinleşir, paranızı faizi ile alırsınız. bozulursa bozma nedeniyle dava yeniden görülecek, paranızı dosya kesinleşince alabilirsiniz. 90 gün tehiri icra süresi dolunca paranızı alırsanız sonra kesinleşme tarihine kadar olan yasal faizinizi alamazsınız. lehinize olan her durumda paranızı kesinleşince almanız bence.

    Yanıtla
    • Mayıs 27, 2021 tarihinde, saat 1:06 pm
      Permalink

      cevanıbınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar kolay gelsin

      Yanıtla
  • Haziran 7, 2021 tarihinde, saat 10:17 am
    Permalink

    QNB FİNANSBANK ANONİM ŞİRKETİ,ŞEKERBANK TÜRK ANONİM ŞİRKETİ,TÜRKİYE GARANTİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ,TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI TÜRK ANONİM ORTAKLIĞI,ING BANK ANONİM ŞİRKETİ,DENİZBANK ANONİM ŞİRKETİ,TÜRK EKONOMİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ,ALTERNATİFBANK ANONİM ŞİRKETİ,ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI ANONİM ŞİRKETİ,TÜRKİYE İŞ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ,TÜRKİYE HALK BANKASI ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ,AKBANK TÜRK ANONİM ŞİRKETİ,TÜRKİYE CUMHURİYETİ ZİRAAT BANKASI ANONİM ŞİRKETİ nın Vadesiz Türk Parası Hesabı,Yatırım Hesabı Serbest Bakiye,Vadesiz Yabancı Para Hesabı,Kıymetli Maden Hesabı (Vadesiz Altın Hesabı Dahil),B Tipi Yatırım Fonu(B Tipi Likit ve Kısa Vadeli Tahvil-Bono Fonu),Hazine Bonosu & Devlet Tahvili(TL),Repo,Diğer Fonlar ve A Tipi Yatırım Fonu,Vadeli Türk Parası Hesabı,Vadeli Yabancı Para Hesabı,Kıymetli Maden Hesabı (Vadeli Altın Hesabı dahil),Anapara Koruma Amaçlı ve Anapara Garantili Fonlar,Hisse Senedi,Diğer (Hazine Bonosu & Devlet Tahvili/YP), Eurobond, VOB, Özel Sektör Tahvili v.b. menkul kıymetler),Alış Satış Emri Olan Kıymetler (Niteliği Değişebilen Varlıklar) hesap türlerine, doğmuş ve doğacak hak ve alacaklarına haciz konulması için 89/1 haciz ihbarnamesi gönderilmesi talebinin KABULÜNE
    karar verildi.

    SAKARYA ilindeki, ………. ilçesindeki, ………. mahalle/köyündeki, …… numarali adadaki, 1 numaralı parselehaciz konulması talebinin KABULÜNE
    karar verildi.

    bundan sonraki aşama nedir acaba beni bilgilendirirmisiniz karşı taraf icrayı durdurabilirmi. birde karşı tarafın teminat mektubu reddedildi…

    Karar : 27/05/2021 tarihli kararımız gereğince ibraz edilen teminat mektubunun uygun olup olmadığı sorulmuşsa da İcra Hukuk Mahkemesi teminat mektubunun uygun olmadığına karar vermiş olduğundan, yeterli teminat sunulmadığından borçlu vekilinin mehil vesikası verilmesi talebinin reddine karar verildi.02/06/2021

    Yanıtla
  • Haziran 11, 2021 tarihinde, saat 5:39 pm
    Permalink

    soruyu tam anlayamadım ben net olarak

    Yanıtla
    • Haziran 13, 2021 tarihinde, saat 11:31 am
      Permalink

      şöyle anlatayım bir miktar nakit ve bir miktarda teminat mektubu ile icrayı durdurmuşlardı sonradasında mahkeme teminat mektubunu iptal etti ve icra yine devam etti şuanda şirketin bir arazsine haciz işlemi uygulandı ve bankalara yazılar yazıldı takribi 13 bankaya 10 bankadan cevap geldi 3 bankadan gelecek cevabı bekliyoruz diyelimki bankalarda şirketin parası yada farklı birikimi yok bundan sonraki süreç nasıl işliyor ?

      Yanıtla
  • Haziran 13, 2021 tarihinde, saat 4:02 pm
    Permalink

    şirketin parası veya üzerine malı yoksa alacakları birşey olmaz ki üzerine kayıtlı malları satarlar, araziyi satıp parayı alırlar

    Yanıtla
    • Haziran 15, 2021 tarihinde, saat 10:54 am
      Permalink

      bilgi için teşekkür ederim

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir