İcra (Haciz)

İcra nedir?

İcra (Haciz) : Bir alacak sahibinin borcunu tahsil etmek için başlattığı sürece icra denir. İcra Müdürlüğüne takip açarak başlar. Hukuki adı icra takibidir. İcra takibi bu anlama gelmektedir.

Haciz ne anlama gelir?

Haciz bir alacaklının talebi ile borçlu tarafın mallarına ve haklarına el konulması anlamına gelir. Bu işlem icra müdürlüğü aracılığıyla yapılır.

İcra emri veya ödeme emri geldiğinde ne yapmalıyım veya yasal haklarım nelerdir?

Ödeme / icra emri, mal ve haklarınızın haciz edilmesinden önceki son aşaması olabilir. Bu belgeleri dikkatle okuyunuz, alt kısımlarında yapmanız gerekenler ve yasal haklarınız yazılıdır, bu haklarınızı kullanınız, ödeme / icra emrinde yazılı metin size zor ve karmaşık geliyorsa hukuki yardım almanız önerilir.

Mal beyanı nedir?

Borcu karşılayacak miktarda mal varlığınızı açıkca yazarak iletebileceğiniz bir dilekçe türüdür. Ayrıca bu dilekçenizde açık bir şekilde mernis veya aktif adresinizi de bildirmeniz gerekiyor. Ayrıca tebligat tarihinden itibaren 10 gün içinde mal beyanında bulunmanız zorunludur.

İcra müdürlüğü nedir? İcra nedir? İcra dairelerinde neresi görevlidir?

İcra Müdürlükleri insanların aralarında yapmış oldukları sözleşmeler ile ilgili alacakların ve hakların kamu gücüyle takibinde yetkilidir. Vatandaşların aralarında yaptıkları akitlerin, sözleşmelerin ve anlaşmaların tamama ermesinde gözetleyici unsur olan devlet, bu gücünü icra daireleri vasıtasıyla kullanmaktadır. Söz gelimi Sezgin’den 1000 TL borç alan Ahmet, bu borcunu ödemediğinde Kamu adına borç miktarının Ahmet’ten alınarak Sezgine iade edilmesini icra daireleri sağlar. Basit olarak icra müdürlüklerine yapılan başvuru ile alacağınızın kamu vasıtasıyla icra müdürlüğünden tahsilini istemek icra takibidir. İcra İflas Kanunu hükümleri bu tür durumlar için düzenlenmiştir ve alacaklıyı da borçluyu da korur. Sadece sözleşmelerden doğan alacaklar değil, sebepsiz zenginleşmeden doğan alacakların takibi de icra müdürlüklerince yapılır. İcra takiplerinde görev icra müdürlüğü tarafından gözetilir.

Eve gelen icra kağıdı ne anlama gelir?

Eve icra kağıdı geldiğinde telaşlanmamak gerekir. Eğer gelen tebligat icra müdürlüğünden gelmiş ise muhtemelen bir alacaklının borcunu istemesinden ibarettir. Bu tebligatlar iyice okunmalı ve tebligatta belirtilen sürelere dikkat edilmelidir.

İcrada ödeme emri nedir? İcrada icra emri nedir?

Pratikte iki anlam da bir borcunuz bulunduğunu ve icra müdürlüğünce bu borcunuza bir takip başlatıldığını bildirir. İlamlı ya da ilamsız takip hususunda yazımızı buradan takip edebilirsiniz.

Mal beyanında bulunmamanın sonucu nedir?

Takibe konu olan alacak miktarı asgari ücretin üzerinde ise mal beyanında bulunmamanız halinde alacaklı taraf, icra mahkemesine başvurarak mal beyanında bulununcaya kadar 3 ayı geçmemek üzere hapsen tazyik edilmenizi isteme hakkına sahiptir.

Ödeme emri veya icra emri ne için gelir?

Bir alacaklı icra müdürlüğünden tarafınıza icra takibi başlatmış ise öncelikle bu borçtan haberiniz olması için size ödeme veya icra emri gönderilir. Bu bilgilendirilmeniz için lehinize olan bir işlemdir. Ödeme veya icra emrini tebliğ aldığınızda bu borç miktarının doğru olmadığını düşünüyorsanız veya ” ben bu borcu zaten önceden ödedim” diyorsanız takibi durdurmak için icra müdürlüğüne başvurmalısınız.

Ödeme emri veya icra emrigeldiğinde ne yapmalıyım?

Ödeme emri veya icra emri geldiğinde bu belgeyi iyice okuyup ona göre hareket etmelisiniz. Eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir avukata başvurabilirsiniz. Ödeme ve icra emrinden sonra haciz işlemi yapılabileceği için bu belgeleri hafife almamalıyız.

Mal beyanı ne demektir?

Mal beyanı nedir diye soracak olursanız tarafınıza başlatılan icra emrinde veya ödeme emrinde belirtilen borcunuzu ödeyeceğiniz malınızı bildirdiğiniz dilekçedir. Yani bocu kabul ettiğinizde ilgili borcu hangi gelirlerinizle ödeyeceğinizi on gün içerisinde ilgili icra dairesine bildirmelisiniz. Mesela 10.000 TL borçtan ödeme emri geldi, ben memurum ve maaşım 4000 TL, bu maaşımla borcumu 4 ayda taksitle ödeyeceğim.

Mal beyanında bulunmazsam ne olur?

Mal beyanında bulunmaz iseniz alacaklı olarak takip talebinde bulunan kişi icra mahkemelerine dava açarak mal beyanında bulununcaya kadar tarafınızın 3 ayı geçmeyecek sürede hapsen tazyik edilmenizi isteyebilir.

Ödeme emri veya icra emri tebligatı elinize geç ulaştıysa veya ulaşmadıysa ne yapmalısınız?

Tebligatın size ulaşmaması durumunda veya geç ulaşması durumunda bu durumun tespitini isteyebilirsiniz ve gecikmiş itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz.

İcra takibine itiraz edince ne olur?

İcra takibine veya ödeme emrine itiraz etmemeniz halinde bu borç kesinleşir ve bundan sonra evinize haciz gelebilir veya alacaklı bankalarınızda bulunan hesaplarınıza bloke konulmasını, ayrıca evinize, arsanıza veya üçüncü kişilerdeki haklarınıza veya alacaklarınıza haciz konulmasını isteyebilir.

Haciz nasıl yapılır ve haciz nedir?

Hakkınızda başlatılan icra takibi sonucu borç kesinleştiğinde icra müdürüne talepte bulunulmasına müteakip icra müdürü eve gelerek borç miktarına yetecek değerde eşyaları tespit ederek tutanak altına alır. Eğer alacaklı talep etmişse bu eşyalar evden alınarak satışa kadar muhafaza etmek üzere yediemin denilen kişiye teslim eder. Eğer alacaklı talep etmemişse eşyalar evden çıkarılmayarak tekrar size satış günü hazır etmeniz için yediemin olarak bırakır. Eğer yediemin olarak kendi eşyalarınızı teslim almışsanız satış günü orada hazır etmeniz gerekir. Aksi taktirde cezai müeyyideye tabidir. Haciz sırasında haciz tutanağına beyanlarınızın geçirilmesini isteyebilir ve imzalamaktan da imtina edebilirsiniz.

Evimde haciz yapılmasına şikayet edebilir miyim?

İcra Mahkemelerinde şikayet hakkınız vardır. Bu şikayetin herhangi bir süre içerisinde yapılması gerekmez.

Eve İcra / Haciz Gelir Mi?

Eve icra gelmesi ya da bir diğer değil işe eve haciz gelmesi; bir kişinin borçlanması ve borcunu ödeyememiş olduğunun yasal olarak belgelenmesi sonucunda, alacaklının borcunu tahsil etmesi için yasal yollara başvurması sonucu yaşanan bir borç tahsil durumudur. Eve icra gelmesi işlemi öncesinde borçlu olan ve borçlu olduğu kesin olarak netleşen kişinin ikamet ettiği yere eve hacir gelmesi durumunun bilgilendirilmesi için bir tebligat gönderilir.

Borçlu kişi için eve haciz gelmesi ile ilgili bilgiler olan tebligatta borcun ödenmesi ya da itiraz edilmesi için gereken süre belirtilmektedir. Evinize tebligat geldikten sonra, tebligatı size ileten avukat ile görüşme sağlayıp bir ödeme planı çıkarmamanız durumunda süre dolduğu zaman eve icra gelmesi mümkündür.

Eve haciz kalktı mı?

Eve icra ya da eve haciz işlemi yeni çıkan yasalar ile eve icra kalktı gibi söylentiler yayıldı ancak eve icra kalkmış durumda değil sadece yeni düzenlemeler yapıldı. Eskiden kişilerin tüm eşyaları alınır ve haciz işlemi sonucunda kişiler büyük psikolojik yıkımlar, zor dönemler yaşarlardı. Yeni çıkan yasa; kişinin hayatını sürdürmesi için gerekli olan ev eşyalarına ve aynı evde yaşayan diğer kişilerin kullandığı eşyalara haciz işleminin yapılmasına engel olur durumda. Evde bulunan ve borçlu kişiye ait olan para değeri taşıyan her şey alınabilir ancak bunlar evde kullanılan ve gerekli olan eşyalar olmamalı.

Örneğin; evde birden fazla bilgisayar var biri sizin diğerleri ailenizden birinin, ev arkadaşınızın… sizin olan bilgisayar sizin işlerinizi hallettiği ve tek olduğu için sizden alınmaz ve arkadaşınızın bilgisayarına da el konulmaz. Ancak size ait 2 adet bilgisayar varsa bunlardan en yeni ve en fazla para edenine icra memuru el koyabilir. Bu konu kanunda şu şekilde yer almaktadır.

İcra İflas Kanunu’nun, 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrası;

Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.” hükmünü içeriyorken,

6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile aynı maddeye eklenen “İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.” hükmü ile, hangi malın haczedileceği hususunda daha önceden alacaklı / vekilinde olan yetki mal ve hakların haczi konusunda değerlendirme ve takdir yetkisi verilmek suretiyle ile icra memuruna geçmiştir. Kısaca artık alacaklının haciz talebi yeterli olmamaktadır ve haczi uygulayacak olan icra memuru da bu malın haciz edilebilir olduğuna kanaat getirmesi gerekmektedir.

Tehiri icra nedir?

İcranın geri bırakılması; ilam veya ilam benzeri belgeler nedeniyle yapılan icra takibi nedeniyle borçlu olan kişinin belli bir teminat göstererek YArgıtay tarafından icranın geri bırakılması alarak bu icra dosyasının, Yargıtay tarafından sonuçlanana kadar durdurulmasını sağlayan bir yoldur. İcranın geri bırakılması Tehir-i icra olarakta bilinmektedir. Yani borçlu icra iflas kanunlarına göre, icra emrinin tebliği üzerine icra mahkemesine başvurarak borcun zamanaşımına uğradığını veya imhal veya itfa edildiğinin itirazında bulunabilecektir. İcranın geri bırakılması için uygulama da ilamlı takibin açılıp borçluya tebliğ edilmesi gerekmektedir.

Emekli maaşım haczedilir mi?

Normalde emekli maaşları haczedilmez. Ancak siz borçlu iseniz ve “benim emekli maaşımdan haciz ile kesindi yapılarak borcum ödensin” diyorsanız bu mümkündür.

Emekli maaşları kural olarak haczedilemez. Takip kesinleştikten sonra borçlunun muvafakati yani onayı halinde, haczedilebilir, ama emekli maaşlarında hazin kaldırılması süreye bağlı olmaksızın icra Hukuk Mahkemesine şikayet yoluyla talep edilebilir.

Evim haczedilebilir mi?

Eğer borçlu olarak bir eviniz olduğunu, bu evinizin de satılması halinde o anki sosyal ve ekonomik durumunuz yeni bir ev almaya imkan vermediğini kanıtlarsanız evinizin hacizi yapılamaz. Yapılmış ise bile yedi gün içerisinde icra mahkemesine itiraz edebilirsiniz.

Evden yapılan hacizde başkasının taşınırı haczedildiyse ne yapılır?

Eğer haciz sırasında borçluya ait bir taşınır haczedilmişse bu durum borçlu tarafından hacizi yapan müdüre veya icracıya bildirilir ve bunun haciz tutanağına yazılması istenir. Bu halde eşyanın sahip olduğu kişi icra mahkemesine istihkak davası açar . Ancak size ait olan bir taşınırı başkasına aitmiş gibi gösterirseniz tazminat ödeyebilirsiniz.

Haczedilen eşyalarıma ne olur?

Haczedilen eşyalar yukarıda da belirttiğimiz gibi yediemin olarak birine teslim edilir. Bu yediemin genelde yedieminlik işi yapan yediemin depoları olur. Bu depolara eşyalarınız geçici olarak konulur ve satış sırasında hazır edilir.

Haciz edilen eşyamı almak istiyorum.

Haczedilen eşyalarınızı borcunuzu ödedikten sonra iadesini isteyebilirsiniz. Ancak yediemine takdir edilen bedeli ödedikten sonra..

Haciz masraflarını kim öder?

Alacaklı haciz masraflarını öncelikle kendisi öder. Ancak sonradan borçludan bu masraflar tahsil edilir.

Daha fazla bilgi için adli konularda yazılan makalelerimizi, sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Konu ile ilgili veya diğer adli konularla ilgili sorularınızı sitemize veya daha aktif olan forum bölümümüze sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir