Adliye Personeli

Adliye Personeli:

Adliye personelini sıralayacak olursak  Adliyeyi temsil eden Cumhuriyet Başsavcısı ile başlamak gerekir.

Cumhuriyet Başsavcısı :

Cumhuriyet Başsavcısı adliyenin genel işleyişini denetleyerek adliyenin katıldığı protokollerde adliyeyi temsil eder. İdari görevi olarak Adliyenin idari iaşe’sini temin etmek, gelen bütçede ita amiri olarak ödemeleri dağıtmak ve kullanmakla yetkilidir. Demirbaş alımları, demirbaş tamiratı ve ihaleler ile ilgili işlemleri yürütür. Kendisine bağlı olarak bir idari işler müdürü görev yapar. Personel maaşları, kırtasiye alımları, ödemeler, kıdem ödemeleri gibi ödemeleri Başsavcı imzası ile yapılır. Sorumluluk çevresinde bulunan cezaevleri ve nezarethaneleri de Cumhuriyet Başsavcısı denetler.

Cumhuriyet Başsavcısının idari görevlerinin yanında adli görevlerine geçecek olursak; HSK tarafından atanan Cumhuriyet Başsavcısı Cumhuriyet Savcılarının uyum içerisinde çalışmalarını tetkik eder. Cumhuriyet Savcılarının dosyaları üzerinden yazmış oldukları kararları teker teker inceleyerek gerekli düzenlemeleri yapmak üzere kendilerine iade eder veya onaylar. Bazı özel suçlara da Cumhuriyet Başsavcısı bakar.

İdari işler müdürü :  İdari işler müdürü adliyenin genel yönetim işlerinde Cumhuriyet Başsavcısına bağlı olarak çalışır, adliyenin elektrik, su, telefon ödemelerini, adliyenin genel bilirkişi giderleri, personel maaşları, ek ödemeler, mesailer gibi idari anlamda yapılan harcamaların işlemlerini kendisine bağlı personel ile yapar. Yine adliyenin ihtiyaç duyduğu alımların ihalelerini yapar ve bununla ilgili işlemleri yürütür. adliyenin temizlik gibi süreklilik arz eden idari işlemlerini de yürütür. Adliyede kurulu bulunan demirbaş bilgi sistemlerinin bakım ve onarımını takip ederek gerekli yazışmaları yapar. Adliyede yazıcı tamiri ve bakımlarını idari işler müdürü yaptırır.

Yazı işleri müdürü ( savcılık): Yazı işleri müdürü Savcılık kaleminin intizamından, memurların denetiminden ve fişlerin ( sanık karar takip formu) doldurulması ile kesinleşmeleri yapmaktan sorumludur. Kabaca görev tanımı budur.

Zabıt Katibi (savcılık): Zabıt katipleri kalemlerdeki işlerin yapılmasından ve ifadelerin tutanağa geçirilmesi ile Cumhuriyet Savcısının talimatı ile yazılacak müzekkereleri yazmakla görevlidir. Adliyenin Bel kemiği olarak dosyadaki bütün işlemleri Cumhuriyet Savcısı ile yazan memurdur. İmzası olmadan ifade tutanağı geçersizdir. Bu haseple adliyelerin olmazsa olmazıdır.

Mahkemeler: Mahkemelerin görev tanımları ile ilgili sitemizde ayrıntılı bir makale yayınladık. Hakimler bu mahkemelerde kendilerine gelen dosyalarla ilgili karar vermekle yetkilidirler. Örneğin ceza mahkemelerinde yukarıda belirttiğimiz şekilde Cumhuriyet Savcısının açtığı iddianamede hakim, tarafları duruşmaya çağırır, dinleyerek vicdanına uyan bir karar verir. Hukuk Mahkemelerinde iddianameye gerek duyulmaksızın taraflar dava açar, hakim delilleri toplayarak ve tarafları dinleyerek bir karar verir.

Yazı İşleri Müdürü ( Mahkeme): Mahkeme yazı işleri müdürü yine kalemin düzeninden sorumludur. Mahkemelerde verilen kararların infaza verilme işlemlerini takip eder, gerekçeli kararları tebliğe çıkar ve kesinleştirme ile temyiz işlemlerini takip eder.

Zabıt Katibi ( Mahkeme): Mahkeme zabıt katipleri duruşmalara çıkmak, iddianame kabullerini yapmak ve müzekkereleri yazmakla mükelleftir. Filmlerde gördüğünüz “yaz kızım”‘da ki memur zabıt katibidir:)

Mübaşir : Mübaşirler mahkemelerin vazgeçilmezidir. Duruşmalarda sırası gelenleri içeriye çağırır ve duruşma salonunda uymaları gereken kuralları hatırlatır. Katibin yardımcısıdır. Posta işlemlerini ve zimmetleri takip eder.

Şoför: Şoförler Cumhuriyet Başsavcısı makam aracını kullanır. Genelde başka işleri yoktur.

İlçe Seçim Kurulu: İlçe Seçim kurulları İlçe Seçim Kurulu başkanına (Hakim) bağlı olarak çalışır. Seçimlerin (genel seçimler, ara seçimler, mahalli idareler, oda seçimleri v.s) yürütülmesi ile görevlidirler. Bünyelerinde seçim müdürü, seçim katibi ve hizmetli barındırırlar.

İcra Müdürlükleri: İcra Müdürleri ve icra katiplerinden oluşur. İcra işlemlerini, haciz işlemlerini takip ederler. İcra Mahkemeleri hakiminin gözetimi ve denetimi altında çalışırlar.

Dava açmak ile ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için adli konularda yazılan makalelerimizi, sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Konu ile ilgili veya diğer adli konularla ilgili sorularınızı sitemize veya daha aktif olan forum bölümümüze sorabilirsiniz.

One thought on “Adliye Personeli

  • Aralık 10, 2022 tarihinde, saat 12:32 pm
    Permalink

    bilgilendirme için teşekkür ederim.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir