Dava Açmak

Dava açmak nedir?

Dava açma, mahkeme önünde herhangi bir kişinin veya kuruluş hakkında hak talebinde bulunmaktır. Eğer bir olaydan dolayı hakkınızın gasp edildiğini düşünüyorsanız veya haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız ve hakkınızı kendi çabanızla alamıyorsanız işte mahkemeler yargılama yaparak var ise hakkınızı size vereceklerdir. Buda dava açmak yolu ile olacaktır.

Nasıl dava açarım? Davanın açılma usulü nedir?

Mahkemeye verilecek bir dilekçe ile dava açabilirsiniz. Yazacağınız dilekçede nelerin olması gerektiğine ayrıca değineceğiz. Bazı mahkemelerde dava açmak belirli bir miktar harcın veya dosya üzerinden yapılacak giderlerde harcanmak üzere önceden sizden alınan gider avansının sizden tahsili istenir. Bu ücreti yatırdıktan sonra dilekçeniz dava açtığınız mahkemenin esasına kaydolunarak davanız açılmış olur.

Dava ne kadar sürer?

Bakanlık 2011 yılında açılan herhangi bir hukuk davasının ortalama 215 günde sonuçlandığını açıklamıştır. Ancak bu süre tahmini bir süredir ve birçok değişkene göre yeniden şekillenebilir. Mesela dava açtığınız mahkemenin iş durumu, iş yoğunluğu, personel durumu, fiziki şartları gibi..

Dava açmalı mıyım?

Eğer bir olaydan dolayı hakkınızın yendiğini düşünüyorsanız anayasal hakkınız olan dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz. Ancak tabii ki dava açmalı mıyım diye düşünürken açacağınız davanın kazanma olasılığını hesaplayıp katlanacağınız süre ve mali kaybınızı da dikkate almalısınız.

Dava nerede açılır?

Dava dilekçeleri ilgili davaya konu olaya bakmakla yükümlü mahkemelerde açılır. Hangi Mahkemenin yetkili veya görevli olduğunu öncelikle tespit etmelisiniz. Yanlış mahkemeye başvurmanız bir sonuç doğurmayacağı gibi gereksiz para kaybına da neden olabilir. Bu konuda bir hukukçuya danışabilirsiniz veya sitemizde bulunan forum bölümünde olayla ilgili bilgisi olan kişilere sorabilirsiniz.

Dava açmadan önce neleri bilmeliyim?

1-Dava açarken dava ile ilgili yeterince bilgiye sahip miyim?

2-Davamı ne kadar takip edebilirim?

3-Davayı kaybetmem halinde neleri kaybedeceğimi hesapladım mı?

4-Davayı devam ettirdiğim sürece ve dava açarken ne kadar ücret ödemek zorunda kalacağım?

5-Dava açmadan bu konuyu halledemez miyim?

Dava dilekçemi nasıl yazmalıyım?

Dava dilekçemiz en önemli metamızdır ve bu dilekçe olmadan dava açmayız. Dilekçede davaya bakacak hakime veya heyete kendimizi en iyi şekilde anlatmamız gereklidir. Dilekçede olayı fazla uzatmamız okuyanın sıkılmasına veya ilgisini kaybetmesine neden olabilir. Dava ile alakası olmayan detaylardan mümkün olduğunca kaçınmamız gerekir. Dilekçemizi madde madde olacak şekilde ve eklerini de dilekçede göstererek hazırlamalıyız.

Dilekçemde hangi kısımlar bulunmalı?

1- Mahkemenin ayrıntılı bir şekilde adı ( Örnek: İzmir 28. Sulh Hukuk Mahkemesine)

2-Açık kimlik bilgilerimiz ( TC kimlik numarası ve ayrıntılı adres)

3-Dava dilekçesinde belirtmemiz gereken hususlar ( Dava değeri, neden açtığınız, istediğiniz, dayanaklarınız, delilleriniz)

Avukat tutmalı mıyım?

Avukat tutmanız şart değildir, ancak avukat tutmanız faydanıza olur. Hukuk ve davanın görülme usüllerini bilen bir avukatın yardımı her zaman işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer avukat tutacak paranız yoksa sitemizde bulunan bu yazımızı inceleyebilirsiniz

Dava açmak bana kaç paraya mâl olur?

Ülkemizde dava açmak biraz masraflıdır. Ancak davanın tam olarak ne kadara mâl olacağı davanın türüne göre değişeceği için önceden bir mebla söylemek yanlış olur. Davanızın türüne göre ne kadar ücret ödemeniz gerekeceğini forum bölümümüzden ilgililere sorabilirsiniz. Ancak tabiki bu masrafları karşılamayacak durumda iseniz mahkemeden ispatlamanız halinde adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için adli yardım başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Davayı kazandığımda yaptığım harcamalarımı geri alabilir miyim?

Şayet davayı kazanırsanız mahkeme zaten masrafların diğer taraftan alınarak size ödenmesine hükmeder. Ancak unutmayınız ki size sadece yargılama masrafları iade edilir. Ulaşım giderleriniz, avukat ücretiniz gibi ücretleri geri alamazsınız.

Dava dosyası sonuçlandığında istediğimi alabilir miyim?

Mahkeme kararı verilir verilmez icra takibine konulabilir. (Kişi ve Aile hukuku ile taşınmazların aynine ilişkin haklar kesinleşmeden icra konulamaz) Eğer talebiniz idare ile ilgili ise idare kararın gereği 30 gün içerisinde yapılmalıdır. Aksi taktirde suç duyurusunda bulunulabilir ve sorumluluk doğurur.

Kesinleşme nedir?

Kesinleşme dava sonucunda mahkemenin vermiş olduğu kararın taraflarda itiraz edilmeksizin veya itiraz edilip itirazın reddinden sonra o kararın kesin bir hal olduğunu gösterir. Kesinleştikten sonra mahkeme kararları kesin sonuç doğurur.

Davalı bulunamazsa ne oluyor?

Davalı tarafın savunmasını alınması anayasal hakkı olduğu için savunması alınmadan karar verilmez. Kendisine davetiye ile duruşma ve dava tebliğ edilip savunması için çağırılır. Ancak kişinin kaçması da hak kaybına uğranması anlamına gelecektir. Bu nedenle mernis adreslerine yapılan davetiyelerin geçerli olacağı hakkı tanınmıştır.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

2 thoughts on “Dava Açmak

  • Şubat 19, 2023 tarihinde, saat 3:19 pm
    Permalink

    Cokluyillayargilayindavaacmakistiyorumenginbalkana

    Yanıtla
  • Şubat 19, 2023 tarihinde, saat 4:50 pm
    Permalink

    Enginbalkanadavaacmakistiyorum,yuzgun40seneyedirmekostiyorum

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir