Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu: Türk Ceza Kanunu’nun 171. maddesinde ayrıntısı verilen genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu, bir başkasının sağlığı, hayatı veya mal varlığı hususunda tehlikeli olan ve kanunda belirtilen bazı hareketlerin istemeden, yani taksirle işlenmesiyle oluşur.

Taksir nedir?

Taksir deyimi dikkat veya özen yükümlülüğüne uyulmadan gerçekleşen dikkatsiz veya tedbirsiz hareket sonucunda kişinin istemediği bir sonucun oluşması anlamını taşır. Örneğin çay demlemek için ormanda yakılan ateş sonucu yangın meydana gelmesi olayı.

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu:

Türk Ceza Kanunu’nun 170. maddesinde ayrıntısı verilen genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu, yukarıda yazılı taksirle işlenen suçun, kasten işlenen halidir. Aşağıda bu hususları ayrıntılı olarak inceleyelim:

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması tck 170:

Genel Güvenliği kasten tehlikeye sokmak maddesi TCK’nun 170. maddesinde düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu 170. maddesinde der ki: Kişilerin hayatı, mal varlığı veya sağlığı hususunda tehlikeli olacak şekilde yada kişilerle korku kaygı veya panik yaratacak derecede; Yangın çıkaran kişi, bina çökmesine neden olan kişi, toprak kaymasına neden olan kişi, çığ düşmesine neden olan kişi, sel olmasına neden olan kişi, taşkına neden olan kişi, silahla ateş eden kişi, patlayıcı madde kullanan kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yine aynı maddenin ikinci fıkrası derki: yukarıda sayılı eylemlerin oluşması tehlikesine neden olan kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması tck 171:

Genel Güvenliği taksirle tehlikeye sokmak maddesi TCK’nun 171. maddesinde düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu 171. maddesi derki: Taksirle, ( taksirin ne demek olduğunu yukarıda izah ettik) yangın çıkaran veya, bina çökmesine veya toprak kaymasına neden olan, çığ düşmesine veya sele, taşkına neden olan kişiye eğer bu fiiller sonucunda başkasının mal varlığına, sağlığına veya hayatına tehlike oluşturmuş ise 3 aydan 1 yıla adar hapis cezası verilir.

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ön ödeme:

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ön ödemeye tabi bir suçtur. Bu suç hakkında iddianame düzenlenecek yeterli delil oluştuğunda, şüpheliye bir ön öneme emri gönderilir. Ön ödeme şüpheli tarafından yerine getirilirse hakkında kamu davası açılmadan takipsizlik kararı verilir.

Genel güvenliğini tehlikeye sokmak şikayete tabi mi?

Genel güvenliğin tehlikeye sokulması suçu şikayete tabi bir suç değildir. Mağdur olan taraf belli olsa ve şikayetçi olmasa dahi kamu davası olarak sürdürülür ve Savcılık resen soruşturma yapar.

Genel güvenliği tehlikeye sokmak cezası:

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Genel güvenliğin taksirle veya kasten tehlikeye düşürülmesi olmak üzere iki şekilde işlenebilen bu suçların cezaları TCK 170 ve 171. maddelerde belirlenmiştir. Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasını gerektirirken, Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirir.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir