Adliyeden Bir Kağıt Geldi (Tebligat)

Adliyeden kağıt geldi!

Cumhuriyet Başsavcılıkları, İcra Müdürlükleri veya Mahkemelerden tarafınıza gönderilen her kağıt bir resmi işlemi tarfınıza bildirmek için gönderilir. Gönderilen bu bilgi veya belgenin size ulaştığını anlamak için size gönderilen bu meta’nın imzanız ile teslim alınması ve gönderici kuruma size hangi tarihte teslim edildiğinin bildirilmesi gerekir. İşte söze gönderilen bu kağıda tebligat denilir.

Adliyeden kağıda ne yapılır?

Tarafınıza gönderilmiş olan evrakta aslında ne yapacağınız ayrıntılı bir şekilde yazmaktadır. Yinede size gönderilen evrakın ne olduğunu anlamadıysanız sitemizin forum bölümünden yardım alabilirsiniz. Tarafınıza gelen evraklar genelde belirli bir süre içereceği için elinizi çabuk tutmanızda yarar vardır.

Tarafıma gönderilen tebilgatın içeriği nedir? Ne hakkındadır?

Hakkınızda yapılan hukuki bir işlemin size haber verilmesi için gönderilen tebligat size içerisinde bir belge ile gelmiş olabilir (kapalı tebligat) veya içerisinde herhangi bir belge olmadan gelmiş olabilir ( açık tebligat). Her halukarda tebligatın üzerindeki ibareler iyice okunmalıdır. Eğer tebligatın üzerinde duruşma tarihi ve saati yazıyorsa belirtilen duruşmaya sizi çağırıyorlar demektir. Hangi sıfatla çağırıldığınız tebligatta isminizin önünde yazılıdır. Örneğin Tanık Selim Ayvaz, Sanık Tanju Parlak gibi.. Eğer gönderilen evrak İcra müdürlüğünden geliyor ise bu hususta ta yine vakit kaybetmeden hukuki yardım almanız gerekebilir.

Tebligatı kimin gönderdiği nereden anlaşılır?

Tebligatların genelde sol üst köşelerinde gönderen kurum yazar. Örnek olarak İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi. Buna başlık denilir. Bu başlığın altında birde numara yazılıdır. Bu numaranın ismi esas numarasıdır.

Esas numarası nedir? Esas numarası ne demektir?

Esas numarası Mahkemelerin dosyalarını düzenli bir şekilde istifleyebilmek için kullandıkları numaralardır. İki kısımdan oluşur ve ortasında (/) işareti vardır. (Örnek: 2018/588) Örneğimizdeki 2018 yılı dosyanın açılmış olduğu yılı ifade eder. Örneğimizin 588 kısmı ise o yıl kaçıncı sırada açılan dava olduğunu gösterir. Esas numaraları kısaltılmış olarak (E) veya (ES) şeklinde de yazılabilir. Örnek olarak: Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği E:2018/558

Tebligatı ne yapmalıyız?

Tebligatı üzerinde yazan bilgilere ihtiyacınız olabileceği için saklakamanız veya fotoğrafını çekerek saklamanız yararınıza olacaktır.

Tebligat geldiğinde hiç bir şey yapmazsak ne olur?

Tebligatı aldığınızda öncelikle ne için gönderildiğini anlamanız gerekir. Tebligatı gönderen kurumun türüne göre yapacağınız şeyler çeşitlilik gösterebilir. Alacağnız tebligattan sonra hiçbirşey yapmazsanız ( eylemsizlik) bazı haklarınızın kaybına yol açabilirsiniz. Örneğin İcra müdürlüğünden gönderilen icra emrine ( ödeme emri) itiraz etmezseniz borcu kabullenmiş sayılabilirsiniz. Diğer bir örnek verecek olursak Ceza Mahkemelerinde duruşmaya davet edilip duruşmaya katılmaz iseniz kolluk kuvvetleri ( jandarma, polis) tarafından zorla getirilebilir ve bunlardan doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Tebligat muhtara bırakılmış.

Tebligat Kanunu’na göre resmi adresinize çıkarılan davetiye sonucunda tebliğ memuru sizi evde bulamaz ve evde tebligatı verecek kimse de bulunamazsa tebligatı muhtara verir. Böyle olduğunda dahi tebligat size bizzat teslim edilmiş gibi hukuki süreler işlemeye başlar. Muhtarın size tebligatı ulaştırma sorumluluğu vardır.

Tebligatın eski adrese gönderilmesi.

Daha önce bildirmiş olduunuz tebligat adresinizi değiştirmeniz durumunda bunu ilgili mahkemeye veya kuruma bildirmeniz gerekir. Bu sorumluluğunuzu yerine getirmezseniz eski adresinize tebligat yapılacaktır. MERNİS adresinizi sürekli güncel tutmanız bu bakımdan önemlidir.

Örnek tebligat:

Makalemizle ilgili videomuzu izleyebilirsiniz. Destek için abone olmayı unutmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir