Mahkeme karar nedir?

Mahkeme karar  nedir?

Mahkeme kararı Türkiye Mahkemeleri (Asliye Ceza Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi ve Sulh Hukuk Mahkemelerinden birisi tarafından hakkınızda verilen kararı ve akabinde verilen gerekçeli kararı ifade eder. Bu mahkemelerce verilen karar mahkeme karar ı olarak ifade edilir.

Mahkeme kararı sorgulama :

Mahkeme kararı sorgulama için daha önce yazmış olduğumuz gerekçeli karar sorgulama yazımızı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. Mahkeme kararı ile gerekçeli karar aynı şeyden ibaret olduğu için burada aynı açıklamaları yapmaktansa bu yazımıza yönlendirmenin daha doğru olacağını düşündük.

Mahkeme kararına itiraz:

Mahkeme kararına itiraz hangi mahkeme olduğuna göre değişebilir. Ceza mahkemesi veya Hukuk mahkemelerinde itiraz süreleri gerekçeli karar makalemizi okuyarak itirazla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Mahkeme kararına itiraz dilekçe yazılmak suretiyle yine kararı veren mahkemeye yapılır.

Mahkeme kararını yerine getirmeme suçu :

Mahkeme kararını yerine getirmemek suçu daha çok suç şeklinde değil de, yaptırım şeklinde uygulanabilir. Mahkeme kararları cebri icra ile yerine getirilir. Mahkeme kararının uygulanması icra müdürlüklerine müracaat ile olur. Mahkeme herhangi bir haksız tecavüzün men edilmesi veya örneğin bir nafaka kararının alınmasını emretmiş ise, bu kararların infazı icra müdürlüklerinden istenilir. İcra Müdürlükleri ilgili maddi külfeti icra yoluyla tahsil eder veya herhangi bir men kararını cebren yerine getirir. İcra Müdürlüğünce yapılan masraflar da karşı taraftan tahsil edilir.

Mahkeme kararına itiraz kaç günde sonuçlanır :

Mahkeme karar larına itirazlar yapılan itiraz mahalline göre sonuçlanma süresinde değişiklik gösterebilir. Örneğin İstinaf, Temyiz. İstinaf mahkemelerine yapılan itirazlar yani kararınızı istinaf etmiş iseniz muhtemelen 1 yıl içerisinde sonuçlanır. Ancak istinaf kararını temyiz etmiş iseniz veya kararınız temyize tabi ise ve temyiz başvurunuz sonucu dosyanız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gitmiş ise dosyanın konusuna göre birkaç yıl, hatta 3-4 yıl sürebilir.

Temyiz mahkemesi nedir ?

Temyiz mahkemesi verilen kararın itirazı için gideceği yer mahkemesidir. Örneğin kararınızın son paragrafında temyiz mahkemesinin İstinaf olduğunu belirtiyorsa kararınız itiraz üzerine istinaf mahkemesine gider. Kararınızın son paragrafında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına temyiz yolu açık olmak üzere diyor ise karar Yargıtaya temyize gider. Temyiz mahkemesi de kararın inceleneceği mahkemedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir