Tenfiz ne demektir?

Tenfiz; Türkiye dışında bir ülkenin mahkemelerinde verilen herhangi bir kararın Türk mahkemelerinde de tanınması anlamına gelir.

Tenfiz nedir?

Örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri mahkemelerinde boşanan bir çiftin, Türkiye Mahkemelerinde de boşanma işleminin tanınarak Türkiye nüfus kaydında boşanma ibaresinin kaydedilebilmesi ve boşanmaya bağlı hukuki sonucu doğurması için tanınması işlemidir.

Tenfiz davasında;

Türkiye’de evlenerek Fransa iline yerleşen bir çift, Fransa mahkemelerine başvurarak boşanabilir. Boşanma davasını Türkiyede ki hukuki işlemler için anlam kazanabilmesi Fransa mahkemesindeki bu boşanma kararının Türkiye mahkemelerinde de tanınmasına bağlıdır.

Tenfiz işlemi nasıl yapılır?

Tenfize konu yabancı mahkeme kararı Türkiye Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılarak sunulur. Asliye Hukuk Mahkemeleri kararı bilirkişi listesindeki tercüman bilirkişiler vasıtasıyla tercüme ettirerek ilgili tenfizin kabulüne veya reddine karar verir.

Tenfiz davası ne kadar sürer?

Yabancı mahkemenin tenfizi genellikle ve çekişmesiz olan işlerde bir celsede bitirilebilmektedir. Bizim tahminimiz bunun 3 ay kadar süreceğidir.

Yabancı mahkeme kararının tenfizi bu anlama gelmektedir. Dava ismi daha çok tanıma ve tenfiz davası olarak geçer. Davanın ismi ise Tanıma ve tenfiz davası olmaktadır.

Tanıma ve Tenfiz kararı örneği:

T.C.

AKÇAABAT

1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2018/……

KARAR NO : 2018/……….

HAKİM : …………

KATİP : …………

DAVACI : …………

VEKİLİ : Av. …………

DAVALI : …………

DAVA : Tanıma Ve Tenfiz

DAVA TARİHİ : …………

KARAR TARİHİ : …………

G. K.Y. TARİH : …………

Mahkememizde görülmekte bulunan Tanıma Ve Tenfiz davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Davacı vekili Mahkememize vermiş olduğu ………… tarihli dava dilekçesinde belirttiği nedenlerle; Hollanda Den Haag Mahkemesinin ………… tarih, ………… kesinleşme tarihli …………paylaşımı kararının Türkiye’de tanınmasına ve tenfizine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Taraflara usulüne uygun tebligat yapılmış taraf teşkili sağlanmıştır.

Davacının Aile nüfus kayıt tablosu uyap sisteminden alınmıştır.

Davacı vekili ………… tarihli duruşmadaki beyanında:  “dava dilekçemizi aynen tekrar ederim açılan davanın kabulüne karar verilerek yabancı mahkeme kararının tanınmasını talep ederim” demiştir.

Davalı ………… tarihli duruşmadaki imzalı beyanında: “yabancı mahkeme kararının tanınmasını kabul ediyorum” demiştir.

Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; İbraz edilen yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş olduğu, Hollanda Devleti ile aramızda yabancı Mahkeme ilamlarının tanınması konusunda mütekabiliyetin bulunduğu, söz konusu ilamın Türk Mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen konuda olduğu, Hükmün Kamu düzenine açıkça aykırılığının bulunmadığı ve tarafların savunma hakkına uyulmuş olduğu anlaşıldığından yabancı mahkeme ilamının tanınmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.

HÜKÜM : Yukarıda açıklandığı üzere;

AÇILAN DAVANIN KABULÜNE.

1-…………ili …………ilçesi …………mahallesi Cilt no: …………, Hane no: …………, BSN …………’de nüfusa kayıtlı ………… ile …………kızı ………… doğumlu …………TC Kimlik nolu davalı ……………………ile aynı yer BSN 46’de nüfusa kayıtlı …………oğlu Voorburg …………doğumlu …………TC Kimlik numaralı davalı …………boşanmalarına ilişkin Hollanda Den Haag Mahkemesinin …………tarih, …………kesinleşme tarihli …………Boşanma Karar sayılı kararının MÖHUK 58. maddesi uyarınca TANINMASINA.

2-…………ili …………ilçesi …………mahallesi Cilt no: …………, Hane no: …………, BSN …………’de nüfusa kayıtlı ………… ile …………kızı …………doğumlu …………TC Kimlik nolu davalı ……………………ile aynı yer BSN …………nüfusa kayıtlı …………oğlu Voorburg …………doğumlu …………TC Kimlik numaralı davalı ……………………boşanmalarına ilişkin Hollanda Den Haag Mahkemesinin …………tarih, …………kesinleşme tarihli FA RK ………… Mal paylaşımı Karar sayılı kararının MÖHUK 58. maddesi uyarınca TANINMASINA.

3-Karar kesinleştiğinde ilgili Hollanda Den Haag Mahkemesinin …………tarih, …………kesinleşme tarihli ………… sayılı kararının hüküm özetinin YAZILMASINA.

4-Kararın ilgililerin nüfus kayıtlarına işlenilmesi için yeterli suretin kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde …………İlçe Nüfus Müdürlüğüne GÖNDERİLMESİNE.

5-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına.

6-Davacı tarafıdan yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine.

7-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’e göre belirlenen …………TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine.

Dair gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize dilekçe vermek yada göndermek suretiyle İstinaf yolu açık olmak üzere Davacı vekili Av. …………ile davalı ……………………yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı…../…./…..

Katip                                      Hakim

 

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir