Adliyeciler

Adliyeciler:

Savcıların Görevleri Nelerdir? Savcılar Ne İş Yaparlar?

Savcılar, idari görevleri gereğince Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadırlar. Ağır ceza suçları ve kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikayetçi olunmasa bile hazırlık soruşturmasını yapmak ve kamu davasını açmak savcıların başlıca görevidir. Bu davaların açılmasının yanında davalar ile ilgili kanıtların toplanması ve sanıkların sorgulanması da savcıların yerine getirmesi gereken görevleri arasındadır. Savcıların görevlerini madde madde sıralarsa, savcılar;

*Ağır cezalık suçlar ile kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikayetçi olsun veya olmasın hazırlık soruşturmasını yapar, kamu davası açar

*Kanıt toplar ve sanığı sorguya çeker

*Ölüm olaylarında cesetlerin adli muayenesini yaptırır

*İddianame hazırlar ve yargı kararlarını yerine getirir

*Suçtan zarar gören kişilerin ve toplumun haklarını savunur

*Medeni hukuku ilgilendiren, kanundan doğan bazı davaları açarlar.

Savcıların Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

Savcılık mesleğini seçmiş olan kişilerin Adalet Bakanlığı’nın merkez veya taşra teşkilatı dışında çalışma olanağı bulunmamaktadır. Savcıların kendisine ait bir iş yeri açması veya özel sektörde çalışması gibi durumlar söz konusu değildir.

Savcıların Çalışma Ortamları ve Koşulları

Savcılar genel itibariyle bürolarda ve mahkemelerde çalışmaktadırlar. Ancak, suçla ilgili araştırma yapmak veya kanıt toplamak için olay yerinde ya da çeşitli olumsuz koşullarda da çalışmak zorunda kalabilmektedirler. Savcılık, sorumluluk isteyen ve yoğun iş yükü bulunan bir meslektir. Atamalar sebebiyle sık sık yer değiştirme durumları söz konusu olabilmektedir. Çalışırken hakimler, kaymakamlar, valiler ve yerel yöneticiler ile sıklıkla iletişim kurmaktadırlar.

Yazı işleri müdürü ( savcılık): Yazı işleri müdürü Savcılık kaleminin intizamından, memurların denetiminden ve fişlerin ( sanık karar takip formu) doldurulması ile kesinleşmeleri yapmaktan sorumludur. Kabaca görev tanımı budur.

Zabıt Katibi (savcılık): Zabıt katipleri kalemlerdeki işlerin yapılmasından ve ifadelerin tutanağa geçirilmesi ile Cumhuriyet Savcısının talimatı ile yazılacak müzekkereleri yazmakla görevlidir. Adliyenin Bel kemiği olarak dosyadaki bütün işlemleri Cumhuriyet Savcısı ile yazan memurdur. İmzası olmadan ifade tutanağı geçersizdir. Bu haseple adliyelerin olmazsa olmazıdır.

Mahkemeler: Mahkemelerin görev tanımları ile ilgili sitemizde ayrıntılı bir makale yayınladık. Hakimler bu mahkemelerde kendilerine gelen dosyalarla ilgili karar vermekle yetkilidirler. Örneğin ceza mahkemelerinde yukarıda belirttiğimiz şekilde Cumhuriyet Savcısının açtığı iddianamede hakim, tarafları duruşmaya çağırır, dinleyerek vicdanına uyan bir karar verir. Hukuk Mahkemelerinde iddanameye gerek duyulmaksızın taraflar dava açar, hakim delilleri toplayarak ve tarafları dinleyerek bir karar verir.

Yazı İşleri Müdürü ( Mahkeme): Mahkeme yazı işleri müdürü yine kalemin düzeninden sorumludur. Mahkemelerde verilen kararların infaza verilme işlemlerini takip eder, gerekçeli kararları tebliğe çıkar ve kesinleştirme ile temyiz işlemlerini takip eder.

Zabıt Katibi ( Mahkeme): Mahkeme zabıt katipleri duruşmalara çıkmak, iddianame kabullüreni yapmak ve müzekkereleri yazmakla mükelleftir. Filmlerde gördüğünüz “yaz kızım”‘daki memur zabıt katibidir:)

Mübaşir : Mübaşirler mahkemelerin vazgeçilmezidir. Duruşmalarda sırası gelenleri içeriye çağırır ve duruşma salonunda uymaları gereken kuralları hatırlatır. Katibin yardımcısıdır. Posta işlemlerini ve zimmetleri takip eder.

Şoför: Şoförler Cumhuriyet Başsavcısı makam aracını kullanır. Genelde başka işleri yoktur.

İlçe Seçim Kurulu: İlçe Seçim kurulları İlçe Seçim Kurulu başkanına (Hakim) bağlı olarak çalışır. Seçimlerin (genel seçimler, ara seçimler, mahalli idareler, oda seçimleri v.s) yürütülmesi ile görevlidirler. Bünyelerinde seçim müdürü, seçim katibi ve hizmetli barındırırlar.

İcra Müdürlükleri: İcra Müdürleri ve icra katiplerinden oluşur. İcra işlemlerini, haciz işlemlerini takip ederler. İcra Mahkemeleri hakiminin gözetimi ve denetimi altında çalışırlar.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir