Boşanma

Boşanma nedir ? Boşanma nikah ile başlayan aile birliğinin bitirilmesi sürecidir.

Kaç çeşit boşanma davası vardır?

Boşanma davaları genelde iki çeşit olur. Bunlar anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmadır.

Kanunen boşanma gerekçeleri ne olabilir? Boşanma sebepleri nelerdir?

Kanun boşanmayı gerekli kılacak sebepleri saymıştır. Örnek olarak eşiniz zina ile sizi aldatmış ise, Hayatınıza kastedecek bir eyleme girişmiş ise, size çok kötü muamelelerde bulunuyor ise, eşinizin yüz kızartıcı bir suç işlemesi durumunda, eşinizin sizi terk etmesi durumunda, eşinizin akıl hastalığına tutulması durumunda, ailenizin birliğinin temelinden sarsılmasını gerektiren eylemlerin varlığı halinde, fiili olarak ayrı yaşamanız halinde eve anlaşarak boşanmayı istemeniz halinde.

Anlaşmalı boşanma nedir?

Anlaşmalı boşanma eşlerin kendi aralarında anlaşarak ( en az1 yıllık evli olmaları şartı ile ) boşanmaya karar vermeleridir. Bu gibi durumlarda boşanmada herhangi bir mani bulunmamaktadır.

Boşanma süreci nasıl işler?

Boşanma işlemi öncelikle boşanma davası için dilekçenizi hazırlamanız ile başlar. Dilekçeler verildikten sonra verilen dilekçe karşı tarafa tebliğ edilir ve tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının araştırılması için mahkemece bir müzekkere yazılır. Bu müzekkere’nin cevabı geldiğinde ve karşı tarafa tebliğ edilen dilekçelere cevap dilekçeleri verildiğinde duruşmalar safasına geçilir. Mahkemece ön inceleme yapılır, tanıklar dinlenir ve diğer deliller toplanır.

Boşanma kararı?

Boşanma kararı veya boşanmanın uygun bulanmadığına ilişkin karar taraflara tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren karara temyiz yada istinaf gibi kanun yollarına başvurulabilir. Karar bu itiraz yollarının bitiminden sonra kesinleşirse, Nüfusa şerh edilerek süreç sona erer.

Boşanma davası ne kadar sürede sonuçlanır?

Eğer anlaşmalı olarak boşanacaksanız bu sürek genelde boşanma davasını açtığınız mahkemelerin iş durumuna göre değişir. Ortalama bir iş yürü olan mahkemede iki ila üç aylık bir sürede dava sonuçlanabilir. Ancak anlaşmalı değil de çekişmeli bir boşanma davası görülüyorsa bu davanın görülerek kesinleşme süreci yirmi aya kadar çıkabilir.

Boşanma davasını kimin açması daha büyük avantaj sağlar?

Genelde toplumumuzda boşanma davasının karşı tarafça açılmasının lehinize olacağına ilişkin yanlış bir inanış vardır. Şu bir gerçektir ki; boşanma davası kimin açtığının önemi yoktur, boşanmayı açan tarafın iddialarını ispatlayabilmesidir. Ayrıca her iki tarafında ayrı ayrı karşı boşanma davası açması imkanı vardır. Avantajlı olan önce veya sonra boşanma davası açan değil, iddiasını kanıtlayandır. Kadın veya erkeğin boşanma davası açması bu açıdan önem arz etmemektedir.

Boşanma davasını nasıl açarım?

Aile Mahkemesine veya ilçede oturuyor iseniz ve ilçenizde Aile Mahkemesi Bulunmaması durumunda Asliye Hukuk Mahkemesine yazacağınız bir dilekçe ile boşanma davası açabilirsiniz. Bu dilekçeyi üç suret olarak mahkemeye sunmanız gerektiğini unutmayın. Dilekçenizi yazıp hakimden havale aldığınızda bazı harç ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Bu ücretleri ödediğinizde davanız açılmış olur.

Boşanma davası açmak için hangi belgeleri hazırlamalıyım?

Boşanma davanızı sadece kimliğiniz ile başvurarak açabilirsiniz. Evlilik cüzdanınızın, tapu veya başka bir kaydınızın yanınızda olmasına gerek yoktur.

Boşanma dilekçesini nasıl yazmalıyım?

Boşanma dilekçesini hazırlarken bazı hususlara dikkat etmeliyiz. Boşanma davasında kanunda belirtilen hususların olmaması durumunda davanız reddedilebilir, yada davanızın açılmamış sayılmasına karar verilme riski vardır. Bu yüzden dilekçeyi dikkat ederek hazırlamalıyız.

Boşanma davasının açılması için her iki tarafında gelmesi gerekli midir?

Anlaşmalı boşanma açmış iseniz her iki çiftinde mahkemeye gelerek beyanda bulunmaları gereklidir. Ancak çekişmeli boşanma açmışsanız taraflardın birinin gelerek dava açması yeterlidir. Ya da avukatı kendilerini temsil edebilir.

Anlaşmalı boşanma dilekçe örneğine forumumuzdan veya yakında sitemizden, çekişmeli boşanma dilekçesine ise yine yakında sitemizi tıklayarak  ulaşabilirsiniz.

Boşanma davasına gitmezsem ne olur?

Davayı açan taraf boşanma davasına gitmediği, avukatının da duruşmaya katılmadığı durumda davanın düşürülmesine karar verilir. Ancak yenileme talebinde bulunma hakkınız vardır.

Boşanma davasında avukat tutmalı mıyım?

Her davada olduğu gibi boşanma davalarında da avukat tutma zorunluluğu yoktur. Özellikle anlaşmalı boşanmalarda avukat tutulmayabilir. Ancak Çekişmeli boşanmalarda aile hukuku tecrübese olan bir avukatın sizi temsil etmesi hem davanın sonucu bakımından, hem tazminat, nafaka ve diğer hususlar bakımından size fayda sağlayabilir.

Eşim bana şiddet uyguluyor ne yapmalıyım?

Eşinizin size şiddet uyguladığı bir durum var ise kesinlikle şikayette bulunmak için en yakın kolluk kuvvetine ( polis, jandarma) başvurmalı, 155 ve 156 imdat numaralarını aramalısınız.

Boşanma davasında çocuğun velayeti kimde kalır?

Çocuğun velayeti mahkemece çocuk yararı gözetilir. Bu aşamada çocuğunuzun yaşı, cinseyiti ve en önemlisi davaya konu tarafların, yani anne babanın çocukla olan ilişkileri ile tarafların sosyal ve ekonomik durumları gözetilir.

Boşandıktan sonra hemen evlenebilir miyim? Bekleme süresi nedir?

Boşanma gerçekleştiğinde ve kesinleştiğinde erkekler hemen evlenebilirler. Ancak kadınlar belli bir süre beklemek durumundadırlar. Bu süre üçyüz gündür. Ancak bu süre kadının hamile olmadığını kanıtlaması halinde kaldırılabilir.

Nafaka nedir? Nafaka nasıl belirlenir?

Boşanma nedir sorusundan sonra geçelim nafakaya. Boşanma sonrasında nafaka hayatlarını idame edebilmeleri için hem eş için hem de çocuklar için ayrı ayrı tespit edilir. Nafaka eşlerin ekonomik durumlarına ve sosyal durumlarına göre tespit edilir.

Nafaka miktarını artırabilir miyim?

Ekonomik veya sosyal durumunuzun değişmesine müteakip nafakanın yeniden tespitini talep edebilirsiniz.

Boşanma davasında ses kayıtlarını veya cep telefonu ile videolarını delil olarak sunabilir miyim?

Telefonla veya başka bir aygıtla çekilen ses kayıtları veya video kayıtları delil olarak dosyaya sunulabilir.

Boşanma sonrasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

Boşanma sonrasında boşanmaya konu karı kocanın evliliklerini başlangıcında veya evlendikten sonra ilgili malları ne şekilde edindiklerine veya parasını nasıl ödediklerine göre tespit yapılır. Genelde tarafların yüzde 50 hakları vardır ancak bu malların edinme şekilleri sonrasında bu oran tespit edilir.

Boşanma avukatı ücreti ne kadardır?

Boşanma sırasında avukat tutacak iseniz avukatın ücreti boşanma davasının türüne göre değişiklik gösterecektir. Ancak burayı tıklayarak alacağınız telefon numarası ile  baroları arayarak ortalama bir maliyet tespiti isteyebilirsiniz.

Karşı taraf boşanmak istemezse ne olur?

Kanunen boşanma gerekçelerinin neler olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu hususların varlığının tespitini hakim yaparak karşı taraf istemese dahi hakim boşanmaya karar verebilir.

Boşanma davası nerede açılır?

Boşanma davası en az birlikte altı ay boyunca ikamet ettiğiniz yerde bulunan Aile mahkemesinde veya bu mahkemenin bulunmaması durumunda Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

Boşanma nedir sorusunun yanıtını umarım alabilmişsinizdir. Lütfen sorunuzu ve yorumunuzu aşağıya yazmayı unutmayınız.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir