Yaralamada kast ve taksir nedir?

Kast ve Taksir ne demektir? Kast nedir? Taksir nedir? Taksir ne demek? Kast ne demek?

Yaralamada kast ve taksir nedir? Türk Ceza Kanunu ceza sorumluluğunu ikiye ayırmıştır. Bunlar ceza sorumluluğunda kast ve taksir ile meydana gelen fiildeki kusura ilişkin sorumluluktur. Kast ve taksirdeki kusurları şu şekilde sıralayabiliriz:

A) Kasten yapılan eylemlerdeki kusur sorumluluğu

1-Doğrudan kast,

2-Olası kast,

B) Taksirle yapılan eylemlerdeki kusur sorumluluğu

1-Basit taksir

2-Bilinçli taksir

Kast taksir :

Kast ve taksir arasındaki fark çok basittir. Peki nedir bu kavramların aslı?

Kast istenerek, bilerek ve iradi olarak anlamına gelirken ; taksir istemeyerek, farkında olmadan, iradi olmayarak işlenen anlamına gelmektedir.

Doğrudan kast nedir?

Bir suçun kanunda yazılı olan tanımındaki unsurlarını bilerek ve isteyerek işlenmesidir. Adam öldürme suçunun suç olduğunu bilerek bir kişiyi bıçakla kalbinden bıçaklayıp öldürürseniz bu doğrudan kast ile adam öldürme suçunu oluşturur.

Olası kast nedir?

Olası kast, kişinin bir suçun oluşabileceğini öngörmesine rağmen, eylemi gerçekleştirmesi, suçun oluşabileceği konusunda da olursa olsun şeklinde düşünmesidir. Örnek verecek olursak: bir şehir pazarında, kalabalığın ortasında Ali’yi öldürmek isteyen Selim, Ali’ye ateş ederken, kalabalıkta başkalarınında yaralanabileceğini veya ölebileceğini öngörebilir. Ancak yinede Ali’ye ateş eden Selim, başkasının ölmesi durumunda olası kast ile hareket etmiş olacaktır. Selim elbette başkalarının ölmesini istememiştir. Ancak ne olursa olsun mantığıyla Ali’ye ateş etmiş, bunun sonucunda öngördüğü gibi kurşun başkasına gelerek ölümüne neden olmuştur. Olası kast tam olarak budur.

Basit taksir nedir?

Bir kişinin oluşabileceği kestirilebilen bir sonucu kestiremeyerek, dikkatsiz ve özensiz davranarak bir hareket işlemesi ve bu hareket sonucunda suç oluşmasıdır. Örneğin bisikletiyle kalabalık arasında ilerleyen Selim’in birine çarparak yaralaması taksirle yaralama suçunu oluşturur. Buradaki taksir basit taksir’dir.

Bilinçli taksir nedir?

Bilinçli taksir öngörülebilen bir sonucun istenmemesine rağmen, kural ihlali yapılarak işlenmesi durumudur. Örnek olarak Selim önündeki aracı yasak olmasına rağmen sollaması ve bunun sonucunda kaza yaparak karşı tarafın ölümüne neden olması. Burada bilinçli taksir söz konusudur.

Taksir bilinçli taksir ayrımı :

Yukarıda taksir bilinçli taksir ayrımını yaptık. Şimdi taksirli suçlara geçelim:

Taksirli suçlar:

Taksirli suçlar, Türk Ceza Kanununca taksirle de olsa işlenmesi halinde cezalandırılması öngörülen suçlardır. Bu suçlarda işlenen eylemin kişinin isteyerek işlememesi, yani iradesiyle işlememesi gerekmektedir. Fiili iradesi ile işler ise kast unsuru oluşacağından kasten işlemiş olacaktır.

Olası kast bilinçli taksir : bilinçli taksir olası kast :

Olası kast ile bilinçli taksir birbirine karıştırılan kavramlardır. İkisi de uzaktan bakınca birbirine yakın maddeler olarak gözükse de, aslında aralarında bariz farklar vardır. Olası kastta kişi öngördüğü neticeyi olursa olsun diyerek gerçekleştirirken, bilinçli taksirde kişi öngördüğü neticeyi, kişisel yeteneği gibi unsurlara güvenerek nasıl olsa olmaz şeklinde düşünerek gerçekleştirmesidir.

Taksirle yaralama:

Taksirle yaralama suçu da, işlenen fiil olan yaralama suçunun işleyen kişinin iradesi ile işlenmemesi sonucu oluşur. Örneğin kurallara uygun olarak sürdüğü araca ile birden önüne çıkan Ali’ye çarpan Selim, Taksirle yaralama suçunu işlemiştir. Buradaki yaralama eyleminde Selim iradesini kullanmadığı için taksir suçu oluşmuştur.

Yaralamada kast ve taksir nedir ile ilgili makalemizi okuduysanız, Yaralama suçu ile ilgili diğer makalemize BURAYI tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir