Tanıklık nedir?

Tanıklık; Tanıklık bir olay hakkında bilginizin veya görgünüzün olduğu anlamına gelmektedir. Yaşanan bir olayı görmüşseniz veya o olayla ilgili bilgi sahibiyseniz tanıksınız demektir.

Tanıklık yapmak zorunda mıyım?

Tanıklık yapmak kamu görevidir ve zorunludur. Eğer bir olaya tanık olmuşsanız ve Cumhuriyet Başsavcılığı veya Mahkemeler sizi çağırmışsalar, çağrıya uyup tanıklık yapmak zorundasınız. Ayrıca tanıklık yapmadan önce yemin etmek zorundasınız da.

Tanıklıktan çekilmek nedir?

Eğer birinci dereceden akrabalarınız zarar görecek ise tanıklıktan çekilme hakkınız vardır. Mesela bir insan babasının sanık olduğu bir dosyada doğru bir tanıklık yapması beklenemeyeceği için tanıklıktan çekilme talebinde bulunabilir. Kimlerin şüpheli veya sanık olduğu dosyalarda tanıklıktan çekinebilirim diye sorarsanız, nişanlınız, eşiniz, babanız, anneniz, büyükanneniz, büyükbabanız, eşinizin kardeşi, amcası halası teyzesi..

Tanıklık yaptığım için ücret talep etme hakkım var mı?

Tanık olarak mahkemeye veya savcılığa çağırıldığınızda size belirlenen bir ücret ödenir. Yine bu tanıklık için katlanmak zorunda kaldığınız yol parası, yemek parası, otel parası v.s masrafların karşılanmasını isteyebilirsiniz. Ancak bu durumda gerekli belgeleri ibraz etmeniz istenecektir.

Şahit olmadığınız bir olaydan dolayı tanık gösterildiyseniz..!

Eğer görmediğiniz veya bilmediğiniz bir olaydan dolayı birisi sizi tanık gösterdiyse, şahit tuttuysa kesinlikle yalan söylememenizi öneririz. Yalan tanıklık suç olduğu için sıkıntıya girebilirsiniz.

Tanık olarak çağırılınca gidilmezse olur mu?

Tanıklık kamu görevi olduğundan gelmemeniz durumunda ilgili cumhuriyet savcılığı veya mahkeme, hakkınızda zorla getirme emri düzenlenmesini isteyebilir. Ayrıca bu işlemden doğan masrafları da sizden rücu edebilirler.

Zorla getirme müzekkeresi nedir?

Hakkınızda zorla getirme müzekkeresi çıkmış ise, bir suçtan dolayı sanık, müşteki veya tanık olarak çağırılmışsınız, tebligatın yapılmış olduğu ve yinede duruşmaya veya çağrıya uymadığınız anlamına gelir. Kolluk görevlileri sizi alarak ifade vermeniz için ilgili birime götürür.

Tanık olarak çağırıldığınız makama gidemezseniz ne olur?

Eğer tanık olarak çağırılmışsanız ve herhangi bir nedenden dolayı o tarihte gidemeyecek durumda iseniz bu durumu sizi çağıran merciiye bildirmeniz gerekecektir. Buna yasal mazeret denir. Mazeretinizi bildirdiğinizde eğer mazeret dilekçenizi ibraz ettiğiniz kurum ki bu cumhuriyet savcısı veya hakim olabilir, mazeretinizi kabul ederse ifadenizi almak için başka bir gün taktir eder ve bunu size bildirir. Bu durumda hakkınızda zorla getirme emri çıkarılmaz. Ancak şunu da unutmayalım ki bütün mazeretler kabul edilecek diye birşey yok. Kabul edilebilir bir mazeretiniz varsa ancak kabul edilecektir.

Tanık olarak ne söylemeliyim?

Aslında tanık olarak sadece bildiklerinizi söylemelisiniz, ifadenizi alan hakim veya cumhuriyet savcısının soru şekline göre ayrıntıya girilmeli, sorulmadığı durumlarda ayrıntıya girilmemelidir. Olayla bağlantısı olmayan ayrıntıları anlatmamak gerekir. Bizzat gördüğünüz olayları anlatmanız gerekir. Başkalarından duyduklarınızı söylüyorsanız ayrıca belirtmelisiniz.

Tanık olarak yalan söylersem sıkıntıya düşermiyim?

Bence düşersiniz. Yalan tanıklık suç olduğundan yalan söylediğiniz anlaşıldığında hakkınızda yalan tanıklıktan ceza davası açılması için Cumuhriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Sonuçta ceza alma ve sicilinizin kirlenmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca yalan tanıklık yaptığınız dosyanın tarafları hakkınızda tazminat davası da açabilirler. Bunları hesaba katmanızı tavsiye ederiz.

Tanıklığı dilekçe ile yapsam olur mu?

Ceza yargılamasında mahkeme veya duruşma salonunda tanık olarak dinelenildiğinizde, sizin beyanınızdan sonra diğer taraflara ( sanık, müşteki, sanık vekili, müşteki vekili) sizin beyanlarınıza karşı diyecekleri sorulur ve hatta onlardan size soruları olup olmadıkları sorulur. Yani sanık aleyhine bir tanıklık yaptığınızda sanık vekili veya sanık size doğrudan hakimin izniyle soru yöneltebilir. Sizde bu sorulara cevap vermek durumundasınız. Bu yüzden ifadeler yazılı olarak dilekçeyle değil bizzat verilir. Ancak hakimin taktir yetkisi vardır. Dilerse dilekçenizi kabul edebilir.

Tanık olarak dinlenilecek kişi ne yapmalıdır?

Tanık olarak dinlenilecekseniz çağrı kağıdınızda yazan gün ve saatte ilgili birimde olun. Saatiniz geldiğinde isminiz okunur ve içeriye alınırsınız. Mübaşir isminizi okuduğunda  burada belirtildiği bekleme düzenine göre yerinizi alınız ve sorulara cevap veriniz.

Tanık ne zaman duruşma salonuna alınır?

Tanıklar genelde diğer taraflar dinlenildikten sonra en son dinlenilir. Bunun nedeni duruşma salonundaki sanık ve müştekiler ile vekillerin beyanlarından etkilenme riskidir. Ayrıca başka tanıklar varsa ayrı ayrı dinlenilir. Hakimin taktiri ile yüzleştirilebilirler de.

Tanık olarak gidelecek duruşmada bana neler sorulur?

Öncelikle kimlik bilgileriniz ve adresiniz sorulur. Akabinde tarafları tanıyıp tanımadığınız ve akrabalık bağınız bulunup bulunmadığı sorulduktan sonra olaya ilişkin bilginiz ve görgünüz sorulur. Sakin davranarak sorulara cevap veriniz. Dediğimiz gibi, doğruları konuşmanız menfaatinize olacaktır.

Daha fazlası için sitemizi ziyaret edebilir, Dilerseniz makalemiz ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz:

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

One thought on “Tanıklık nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir