Duruşma salonu nasıldır?

Duruşma salonu nasıldır? Duruşma salonu nedir?

Adliyelerde Mahkemelerin duruşmalarının görüldüğü odaya duruşma salonu denir. Duruşmaların düzgün bir şekilde görülmesi için bu salondaki işleyiş bir düzen ve usule göre şekillenir. Duruşma salonunda sanığı, tanığın, izleyicilerin, ve dahi hakim ile katip ve mübaşirin dahi duracağı yerler bellidir. Duruşma salonundaki düzenin sağlanması bakımından bu kurallar önemlidir.

Duruşma salonunda kimler bulunabilir?

Ceza Mahkemeleri davalarında hakim (Ağır Ceza Mahkemelerinde Cumhuriyet Savcısı ile heyet) kürsüde otururlar. Karşıdan bakıldığında hakimin sol tarafında Cumhuriyet Savcısı oturur. Hakimin sol tarafına doğru olan bölümde şikayetçi, sağ tarafında ise sanık yer alır. Hakimlerin önünde katipler oturur. Kâtip hakimin direktifiyle duruşmayı tutanağa geçirmekle görevli memurdur.

Duruşmada kim ne zaman ve nerede konuşur?

Duruşma sırasında tanıklar duruşmayı yazan zabıt katibinin önündeki kürsüde beyan verirler. Tutuksuz yargılanan sanıklar (hukuk davalarında davacılar) kendine ayrılan yerde savunma yaparlar. Avukatları varsa avukatları da yanlarında bulunur. Duruşma sırasında konuşan kişi ayağa kalkar. Sadece salonda oturmadığı için dışarıda beklediği için kürsüye giderek beyanda bulunur.

Duruşmada konuşma sırası.

Mahkemelerin görülmesi belirli bir düzen içinde yürür. Hakim söz verdiğinde taraflar beyanlarını verirler. Söz verilmeden ve hakimden söz almadan konuşmak yanlıştır. Söylenmesi mutlakiyetle gereken bir husus varsa bu hakimden isteyerek söylenir. Ayrıca hakim söz verdiğinde söz alan kişinin konuşmasını ayağa kalkarak yapması iyi olur.

Tanık duruşmalarda nerede durur?

Tanıklar duruşmadaki beyanlardan etkilenmemeleri için diğer tarafların ifadeleri alınırken duruşma solununun dışında bekletilir. Kendisine sıra geldiğinde hakim tarafından karar verilerek mübaşir tarafından salona alınır ve kürsüye geçerek bildiklerini anlatır. Tanığın duruşma sırasında başından beri salonda bulunma imkanı olmadığındn oturamaz.

Duruşma salonuna kimler girebilir?

Duruşmalar kural olarak aleni ( açık) olarak yapılır. Bazı istisnalar hariç olmak üzere ( çocuk cinsel suçları v.b) isteyen duruşmaları hakimden izin alarak izleyebilir. İstisna sayılan bazı suçlarda duruşmalar kapalı yapılır. Bu duruşmalara izleyici katılmaz.

Duruşma salonunda nasıl davranılır?

Duruşmalar hakimin denetimi altındadır. Hakim duruşmalarda denetimin ve düzenin yerine getirilmesi için gereken talimatları verir ve tedbir alır. Hatta duruşma sırasında duruşma salonunun düzenini bozan, duruşmayı sabote eden kişilere disiplin olarak hapis cezası vermeye yetkisi vardır. Duruşa salonunda kimse birbiri ile konuşmaz. Alkışlama veya protesto gibi hareketlerde bulunulmaz, duruşma salonunda cep telefonu ile konuşulmaz, fotoğraf veya kamera çekemi de yapılmaz.

Duruşma tutanağı hazırlandı ne demektir?

İlk duruşma zaptı hazırlandığında vatandaş portal veya e devlet üzerinden yapılan dosya akıbeti sorgulamalarında “duruşma zaptı hazırlandı” uyarısı çıkar. Bu uyarı hakkınızdaki bir dosyadan Mahkemeye dava açıldığını ve ilk duruşmanın yapıldığını gösterir. Mahkemenizden duruşma ayrıntısını öğrenebilirsiniz.

adaletci.net

Makalemiz ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz. Destek için lütfen kanala abone olmayı unutmayınız.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

One thought on “Duruşma salonu nasıldır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir