Sulh Olmak

Sulh olmak nedir?

Sulh olmak, bir davanın bütün taraflarının kendi aralarında konuşup anlaşmaları ve davanın, yani yargılamanın bitmesini sağlamaları anlamına gelir.

Sulh olmalı mıyım?

Bir anlaşmazlığa düştüğünüzde yasal prosedür olarak dava açıp zaman kaybına ve para kaybına neden olmaktansa aranızda anlaşma sağlayıp sulh olmak daha kolay ve etkili bir yöntemdir.

Sulh olunca haksız olduğumuz mu sayılır?

Sulh olmak veya sulh olmak için adım atmak haksızlığınızın bir kanıtı olmaz, bunu da göstermez. Bir davanın mahkemede görüldüğü ve sizin bu davanın hemen sonuca ulaşmasını istediğinizin göstergesidir. Bir husus ta şu dur ki: anlaşma görüşmesi yapıp sonucunda anlaşma sağlanamazsa bu mahkemede geçerli değildir.

Dava ne kadar sürer?

İstatistiklere göre 2011 yılında Hukuk davalarının ortalaması 215 gün, Fikri Sınai Haklar Hukuk mahkemesi davasının 468 gün, Asliye Ticaret Mahkemesi davasının 324 gün, İş Mahkemesi davasının 494 gün, Aile Mahkemesi davasının 159 gün ve Sulh Hukuk Mahkemesi davasının 106 günde karara bağlandığı görülmektedir. Bakanlığın yeni projesi olan Mahkeme Yönetim Sistemi ile maksimum dava hedefi uygulaması başlamış olup, tam olarak bütün adliyelere yayılmamıştır. Şu an pilot bölge denemesinde olup umarız en yakın zamanda işletime konulacaktır.

Dava açarken ne kadar masraf yapılır?

Açacağınız davanın nevi’ne göre masraf değişkenlik göstermektedir. Ne kadar masraf yapacağınızı sitemizin forum bölümünden tartışabilirsiniz.

Sulh olduğumda karşı taraf cayarsa ne olur?

Sulh sözleşmesi adi bir sözleşmedir. Mahkeme önünde yapılır ve mahkeme sulh olduğunuzu tespit eder, ayrıca yargılamayı karşılıklı olarak yaptığınız anlaşma ilam niteliğine haiz , yani mahkeme kararı niteliğinde olur. Anlaşma olunduğunda mahkeme kararında anlaşma yapıldığı yazmaz, tarafların üzerinde anlaştıkları edimin türleri ve herkese düşen görevler belirtilir. Eğer karşı taraf cayarsa icra yoluyla mahkeme kararı yerine getirilebilir.

Dava açmadan sulh olmam mümkün mü?

Avukatlık Kanun. 35/A maddesi gereği avukatlara dava açmaktan sulh görüşmesi yapma yetkisi vermiştir. Avukatların sulh görüşmesi yaparak neticeye vardırdığı sulh anlaşması ilam niteliğine haiz olup icra yolu ile yerine getirilebilir.

Sulh olmanın karı nedir?

Sulh olduğunuzda mahkeme harcınız minimuma iner. ( ilk aşamasında anlaşma sağlanırsa harçların 1/3 ü ödenir, ikinci duruşmadan sonra sulh olunursa 2/3 ü ödenir), İlk duruşmadan önce anlaşma sağlamanız durumunda avukatlık ücretini yarı yarıya ödersiniz. Davada yapacağınız diğer masrafları ödememiş olursunuz. Dava sonundaki icra masraflarından kurtulursunuz.

Bütün davalarda sulh olabilir miyiz?

Sulh sözleşmeleri kanun tarafların hür iradeleriyle karar verecekleri konularda mümkün olabilmektedir. Her davada bu yüzden anlaşma mümkün değildir. Şu şekilde düşünebiliriz: bir hususta sözleşme yapılabiliyorsa o dava anlaşma yoluyla da halledilebilir. Aile hukukuna ilişkin davalarda anlaşma uygulanabilir.

Davanız bitince ne olur? buraya tıklayarak makalemizi inceleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için adli konularda yazılan makalelerimizi, sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Konu ile ilgili veya diğer adli konularla ilgili sorularınızı sitemize veya daha aktif olan forum bölümümüze sorabilirsiniz.

Makalemiz ile ilgili videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz. Destek için lütfen kanala abone olmayı unutmayalım!

3 thoughts on “Sulh Olmak

  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 6:25 pm
    Permalink

    ben yasımı buyutmekıstıyorum ama aılem mahkemeye vermıyor nasıl yapabılııım

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 7:25 am
    Permalink

    Çok faydalı bilgiler edindim. Çok teşekkür ederim…

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 8:54 am
    Permalink

    Özge hanım yaşınızı büyütmek istiyorsanız asliye hukuk mahkemesine giderek dava açmalısınız. Ancak hastanede doğmuşsanız ve doğum kayıtlarınız hastanede var ise yaşınızı büyütemezsiniz. Ayrıca yaş büyütme için ailenin muaffakati gerekmez, sadece şahitlik etmeleri gerekiyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir