Kasten Yaralama Suçu

Yaralama suçu :

Kasten Yaralama suçu Türk Ceza Kanununda “Kasten yaralama “ ve “Taksirle Yaralama” olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu makalemizde kasten yaralama kısmını inceleyeceğiz. İleri de taksirle yaralama suçu içinde bir makale yazacağız.

Kasten yaralama suçu:

Kasten yaralama suçu TCK’nun 86. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeyi şimdi sizinle irdeleyelim: 86/1: Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Burada bir kişinin yaralanma biçimini anlatmış ve bu yaralanma olayının faili olmanız halinde 1 yıldan 3 yıla kadar bir ceza ile cezalandırılacağınız anlatılmış. Yani bir kişiyi (tekme, tokat v.s) yaralamışsanız alabileceğiniz cezanın alt ve üst sınırını belirtmiş. Bu arada bu 1 yıl ile 3 yıl arası taktir hakime aittir.

Maddenin diğer kısımlarını en çok sorulan sorular olarak açıklayacağız. Burada irdelemediğimiz bir sorunuz veya başlık olması halinde lütfen yorum kısmına belirtiniz.

Yaralama ne demek:

TCK babında yaralama bir kişinin doktor raporunda yaralandığının belirtilmesidir. Ancak bazı durumlarda yaralama doktor raporunda çıkmasa bile yaralamanın varlığı kabul edilir.

Genellikle kişinin yaralanması doktor raporunda “Basit Tıbbi Müdahale İle Giderilebilecek Derecede Yaralanma” olarak belirtilir. Ancak şüpheli (veya sanık) sanığa yönelik darp eylemi işlediğini kabul etmiş veya buna ilişkin başkaca kesin deliller toplanmış ise bu rapor olmasa dahi suç oluşmuş demektir.

Yaralama suçu zamanaşımı :

Kasten yaralama suçunun zamanaşımı  TCK 66.e maddesi gereği 5 yıldır.  Tekrar hatırlatalım bu dava zamanaşımıdır. Bu süreler TCK 66 ve 67. Maddede belirtilen hallerde değişebilir. Bunun için lütfen TCK’nun bu maddelerini okuyunuz.

Yaralama şikayet süresi:

Yaralama şikayet süresi de zamanaşımı süresi ile aynıdır. Üst paragrafı okuyabilirsiniz.

Yaralama ceza zamanaşımı:

Ceza Zamanaşımımı 68-e maddesi gereği 5 yıldır. Ancak yine bu zamanaşımı miktarının tam olarak araştırılan zamanaşımına uyup uymadığını irdelemek için bu madde okunmalıdır.

Yaralama istinaf dilekçesi:

Yaralama istinaf dilekçesinin diğerlerinden farkı yoktur. İlgili mahkemeye yazacağınız dilekçede bu dilekçenin istinaf dilekçesi olduğunu ve istinaf etme nedenlerinizi yazarak ilgili mahkemeye verebilirsiniz.

Kasten yaralamada meşru müdafa:

TCK 27/2 de bu durum “Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez” olarak tanımlanır. Ancak taktir edilir ki bu durumu hakime ispatlamak sanığın sorumluluğundadır.

Kasten Yaralamada Haksız Tahrik :
Kasten yaralamada haksız tahrik yine TCK’nun 29/1 de “Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.” Şeklinde tanımlanmıştır.

Ancak yine belirtelim ki eylemin haksız tahrik hükmü içerisinde olup olmadığı yine hakimin taktirindedir.

Kasten yaralamada manevi tazminat :

Kasten yaralama suçundan dolayı manevi tazminat alma hakkı mağdur müştekinin vardır. Ancak bunun için öncelikle açılmış olan  ceza dosyasının sonuçlanmasını beklemek yararlı olacaktır. Ceza Mahkemesinde sanığın suçunun sabit olması durumunda bu durum manevi tazminat dosyasını kolaylaştıracaktır. Ancak tabii ki ceza davasını beklemek şart değildir.

Kasten yaralamada şikayetten vazgeçme :

Kasten yaralamada af varmı ? Kasten yaralama suçu şikayete tabi bir suçtur. Bunun anlamı suçtan zarar gören kişinin şikayetten vazgeçmesi halinde dosyanın düşeceğidir. Bunun için savcılık aşamasında veya mahkeme safasında bir dilekçe vermesi veya giderek beyanda bulunması gereklidir.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki: Kasten yaralama eğer kişinin kemiklerinin kırılmasına neden olmuşsa, veya duyu organlarının birinin işleyişine zarar vermişse bu şikayete tabi değildir. Kamu davasına dönüşür.

Kasten yaralamada uzlaşma:

Kastan yaralama suçu şikayete tabi olduğu gibi uzlaşmaya da tabi olan bir suçtur.  Ancak şunu unutmamak gerekir ki: Kasten yaralama eğer kişinin kemiklerinin kırılmasına neden olmuşsa, veya duyu organlarının birinin işleyişine zarar vermişse bu şikayete tabi değildir, dolayısıyla uzlaşmaya da tabi değildir.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi :

Kasten yaralama suçunun ihmali davranışla işlenmesi durumunda suçun kanuni tanımı ve  maddesi değişir. Kasten yaralama suçu taksirle işlenmesi halinde taksirle yaralama suçu oluşur.  Başka bir makalemizde bilinçli taksir ve bilinçsiz taksir hususlarını irdeleyeceğiz.

Kasten yaralamada neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış haller :

Kasten yaralamada nitelikli hali nedir? Ağırlaştırıcı haller TCK 86 maddesinin altında sayılmıştır.  Burada tekraren yazmak yerine tam metne ulaşmak için TCK 86.3, 87 ve 88 maddelerini inceleyebilirsiniz.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

One thought on “Kasten Yaralama Suçu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir