Şüpheli ne demektir?

Şüpheli ne demektir ? Şüpheli ne demek tdk? Şüpheli nedir sözlük anlamı:

Şüpheli TDK’da kuşkulu anlamına gelmektedir. Kanunlarımızda ise suç zannı, yani suç şüphesi altında bulunan kişi demektir.

Şüpheli nedir? Şüpheli ne anlama geliyor? Şüpheli şahıs nedir?

Şüpheli hakkında herhangi bir suç soruşturması bulunan, diğer bir değişle herhangi bir suçu işlediği şüphesi altındaki kişi demektir. Cumhuriyet Savcılığı kolluk kuvvetleri tarafından kendisine ulaşan bir suç karşısında veya bizzat kendisine başvurulan şikayette ilgili suçu işlediğinden şüphelendiği kişilerin araştırılmaları ve soruşturulmaları konusunda kolluğa ( jandarma, emniyet) talimat verir. İşte bu kişiler soruşturma boyunca şüpheli olarak adlandırılırlar. Şüpheli bu soruşturma sırasında tutuklu veya tutuksuz yargılanabilir. İfadeniz henüz alınmamış olsa dahi, hakkınızda bir adli inceleme var ise soruşturma safhasında şüphelisiniz demektir.

Müşteki şüpheli nedir?

Müşteki şüpheli, hakkınızda yukarıda belirtildiği şekilde bir soruşturma olan, ancak kendisi de o soruşturmaya konu olayla ilgili bir mağduriyete uğramış olan veya şikayeti olan kişi anlamına gelir. Örnek olarak bir kişiyle karşılıklı birbirinize hakaret etmişseniz, bir hakaret suçunun mağduru olarak karşı taraftan şikayetçiyseniz müşteki şüphelideki müştekiyi alırsınız, ancak karşı tarafa hakaret ettiğiniz için oda sizden şikayetçi olduğundan şüpheli sıfatını alırsınız. Bu ikisinin birleşimine de müşteki şüpheli denir.

Mağdur şüpheli nedir?

Mağdur şüpheli de aslında yukarıda yazdığımız tanımın aynısıdır. Sadece mağdur ve müşteki kısımları değişiktir. Mağdur ve müştekinin arasındaki tek fark şikayet unsurudur. Size karşı bir suç işlenmiş ise mağdursunuzdur, o suç nedeniyle şikayetçiyseniz müştekisinizdir.

Şüpheli ne anlama geliyor?

Eğer bir suçun şüphelisi iseniz hakkınızda bir soruşturma var demektir. Cumhuriyet Savcılığınca hakkınızda kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilinceye kadar şüpheli olarak kalırsınız. Eğer hakkınızda kamu davası açılırsa sanık sıfatını alırsınız.

Sanık ile ilgili yazımızı okumak için BURAYI tıklayabilirsiniz.

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir