Sanık nedir?

Sanık; bir suç işlemiş olması şüphesiyle Savcılık veya talimatında bulunan kolluk kuvvetleri tarafından hakkında soruşturma bulunan kişi hakkında savcı tarafından yeteri kadar  delil toplanarak cezalandırılması için  hakkında kamu davası açılan kişiyi ifade eder.

Sanık kime denir?

Şüpheli hakkında bu soruşturma soncunda suçu işlediğine ilişkin Savcılıkça yeterli delil toplandığı varsayılan kişi hakkında iddianame dinlenirse, artık bu kişi Mahkemelerde sanık olarak anılır.

Eğer sizde Sanığım diyorsanız bu yazımızda sanıklık ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Dilerseniz yazımızın alt bölümünde bulunan link ile forum kısmımızın herhangi bir bölümüne sorularınızı sorabilirsiniz.

Şüpheliyim karakola, savcılığa çağırıldım?

Şüpheli sıfatıyla savcılığa çağırıldıysanız veya kolluk kuvvetleri, yani jandarma veya emniyet sii çağırdıysa muhtemelen hakkınızda bir şikayet veya soruşturma başlatılmıştır. Yanınızda bulunması ve hukuki danışmanlık yapması için bir avukat ile konuşmanız ve onunla gitmeniz uygun olacaktır.

İfade alınması ne demektir?

İfadeni tanık sıfatıyla veriyorsanız şahit olduğunuz bir olaya dair bildikleriniz sorulacaktır. Ancak ifadeniz şüpheli olarak veriyorsanız hakkınızda bir itham olduğu anlamına gelir. Vereceğiniz ifade ödemlidir, ifade sonucunda tutuklanabilirsiniz de, serbestte bırakılabilirsiniz. Bu aşamada etraftaki insanların söylentilerine kulak asmadan olayı ciddiye almanız ve suçtan kurtulmak için gereken delilleri sunmanız gerekir.

Cumhuriyet Savcılığı sanığı çağrı kağıdı ile çağırır?

Cumhuriyet Savcılığı bir suç şüphesi altında bulunan kişiyi “çağrı kağıdı” ile çağırır. Çağrı kağıdı size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde savcılığa müracat etmezseniz hakkınızda zorla getirme emri veya yakalama emri çıkarılabilir.

Gözaltına alınmak ne demektir?

Hakkınızdaki bir suç şüphesi ile ifadeniz alındığında veya bir suç şüphesi öğrenildiğinde kolluk kuvvetleri, yani polisler veya jandarmalar cumhuriyet savcısının emri ile alıkonulmanız demektir. Gözaltına alındığınız tarihten itibaren kanunen onbeş gün içerisinde hakim önüne çıkarılmalısınız. Ancak bu süreye hakime veya mahkemeye götürülmeniz sırasında geçecek yol süresi dahil değildir. Ama bu yol süreside 12 saati geçemez. Bu süreler tarafların çokluğu halinde üç güne kadar savcılık kararı ile uzatılabilir.

Susma hakkım var mı?

Susma hakkınız vardır ve kullanabilirsiniz. Ama kimliğinizi beyan etmeniz gerekir. Kimliğinii doğru olarak bildirmelisiniz. Aksi halde cezai müeyyideye tabidir.

İfade sırasında yalan söyleyebilir miyim?

Doğruyu söylemek her zaman lehinize olacaktır. Ancak ne söyleyeceğinize kimse sizi zorlayamaz. Tanık olarak doğruları söylemekle mesulsünüz ve yalan tanıklıkta ceza öngörülmüştür. Ancak sanık vey şüpheli için böyle bir durum yoktur. Doğruyu söylemediğiniz ileride anlaşılması halinde zor duruma düşebilirsiniz.

İfade değişir mi?

İfadenizi değiştirme hakkınız vardır, ancak bunu yaptığınızda savcılık tarafından doğruyu söylemediğiniz yönünde kanaat oluşacaktır. Mahkeme olayı saptırmaya çalıştığınızı düşünebilir.

Avukat tutmalı mıyım?

Şüpheli veya sanıksanız ceza alma riskiniz vardır. Avukatlar hukuki olarak sizi savunacak donanıma sahip ehil kişilerdir. Ayrıca eğer üzerinize atılı suçun alt sınırı 5 yıldan fazla ise veya yaşınız küçük ise veya sağıryada dilsizseniz devlet size avukat ücretsiz olarak atayacaktır.

Tutuklama ne anlama gelir?

Tutuklama: Bir suç işlediğiniz şüphesi ile ifadeniz alınmasına müteakip kaçma veya saklanma ile delilleri yok etme gibi bazı nedenlerin varlığının hissedilmesi halinde dosyanın sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için tedbiren özgürlüğünüzden alıkonulmanıza tutuklama denir. Tutuklanmış olabilirsiniz ama bu suçlu olduğunuz anlamına gelmez. Sadece tedbiren tutuklanmısınızdır. Yine tutuksuz yargılanmanız da cezaevine girmeyeceğiniz veya ceza almayacağınız anlamına gelmez.

Serbest bırakıldım!

Genelde ceza yargılamaları tutuksuz olarak yapılır. Serbest bırakılmanız da ceza almayacağınız anlamına gelmez. Serbest bırakıldığınızda beraat etmiş sayılmazsınız. Hakkınızda beraat kararı veya kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (takipsizlik kararı) verilmeden suçtan kurtulmuş sayılmazsınız.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar yani takipsizlik kararı nedir?

Savcılık aşamasında ifadeniz şüpheli olarak alınmış olabilir ancak savcılık hakkınızdaki iddiaların doğru olduğu görüşünde değilse takipsizlik kararı vererek dosyayı dava açmadan kapatır. Tabi ki bu karara itiraz da edilebilir. İtirazları Ağır ceza mahkemesi tekrar inceler ve karara bağlar.

Dava açılınca ne olur?

Eğer savcılık suçu işlediğinizi düşünürse hakkınızda iddianame düzenler ve ceza mahkemesine cezalandırılmanızı talep ederek dava açar. Ididaname tarafınıza tebliğ edilir ve mahkemece duruşmaya çağırılırsınız. Duruşmada savunmanız alınır. Hakime kendinizi savunursunuz. Duruşmalara katılmazsanız zorla getirilirsiniz hatta hakkınızda yakalama emri çıkarılabilir.

Hakkımda dava açıldığını nasıl anlarım? E Devlet şifresi ile mahkeme sorgulama

Hakkınızda açılmış bir dava olup olmadığını e devlet şifrenizi  girerek BURADAN sorgulayabilirsiniz.  Ayrıca gizlilik kararı olmaması durumunda dilekçe gönderme ve dosya içerisindeki evrakları da incelemeniz mümkündür.

Dava sonucunda ne olur?

Davanız bittiğinde belirli hükümler verilir. Bunlar beraat olabilir, ceza verilmesine yer olmadığına kararı olabilir, mahkumiyet kararı verilebilir. Bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.

Mahkum olmuş iseniz eğer cezanız 3 yılın üzerinde ise doğrudan hakkınızda yakalama emri çıkarılır ve cezaevine girersiniz. Altında bir ceza almanız halinde size bir davetiye gönderilerek cezaevine teslim olmanız istenir. Cezanız 2 yılın altında ise Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. HAGB ile ilgili sitemizde ayrıca bir bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.

Sanık gaip nedir?

Sanık gaip; kendisinden uzun zamandır haber alınamayan ve hakkında bir kamu davası açılmış olan kişiyi ifade eder.

Sanık avukatı nedir?

Sanık avukatı, soruşturma veya kovuşturma aşamasında sanığı savunan müdafi anlamına gelir.

Makalemiz ile ilgili videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz. Destek için lütfen kanala abone olmayı unutmayalım!

Daha fazlası için sitemizi inceleyebilir, sorularınız varsa forum bölümümüze ilgili herhangi bir bölüme sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir